Martes, 11 de Mayo de 2021

Otras localidades

Una de cada 10 residències de gent gran inspeccionades el 2020 tenia infraccions greus o molt greus

Es considera infracció molt greu no complir amb les condicions higièniques mínimes, tractar als usuaris de manera discriminatòria o obstaculitzar les inspeccions de serveis socials

El percentatge de centres amb manca de personal es va doblar respecte el 2019 i quadruplicar respecte 2016

Tot plegat, en un any on les inspeccions van baixar un 30% tal i com va avançar SER Catalunya

A 24 centres es va detectar manca de personal, el doble que l'any anterior. És la xifra més alta dels últims 5 anys

A 24 centres es va detectar manca de personal, el doble que l'any anterior. És la xifra més alta dels últims 5 anys / Europa Press

Gairebé 1 de cada 10 residències de gent gran inspeccionades l'any 2020 tenia alguna infracció greu o molt greu. És una exclusiva de SER Catalunya, que també ha pogut saber que a 24 centres es va detectar manca de personal, el doble que l'any anterior, i la xifra més alta dels últims 5 anys.

Cal afegir també que 22 residències inspeccionades tampoc complien amb els protocols Covid ordenats per la conselleria de salut quan la pandèmia ja havia fet estralls als geriàtrics de gent gran.

86 residències de gent gran van presentar infraccions greus o molt greus en les inspeccions de serveis socials fetes l'any de l'esclat de la pandèmia, i d'aquestes, 24 tenien menys personal del necessari per al bon funcionament del centre.

Es considera falta molt greu no complir amb les condicions higièniques mínimes, tractar als usuaris de manera discriminatòria o obstaculitzar les inspeccions de serveis socials, entre altres coses. En total, la llei de serveis socials té una llista amb 9 infraccions lleus, 13 de greus i 18 de greus.

ACRA, la patronal majoritària al sector, considera que "l'amplíssima majoria dels centres residencials catalans treballa amb uns alts nivells de qualitat assistencial, posant les persones en el centre de l'atenció, adaptant-se a les seves necessitats i preferències". Afegeixen també que "el sector ha patit molt en un context de crisi sanitària sense precedents, amb el triple de baixes percentual que el sector sanitari, i és de justícia reconèixer la tasca realitzada per les residències i del conjunt dels professionals". Són declaracions que han fet fonts de la patronal a SER Catalunya.

2020: més incompliments que mai i menys inspeccions

El 2020 es van deixar com a mínim 42 residències sense inspeccionar tal i com va avançar en exclusiva SER Catalunya, de manera que no podem saber si aquestes xifres serien encara més altes. Recordem que la Generalitat s'ha vist obligada a clausurar 7 centres i a intervenir-ne 36 perque en alguns casos va haver-hi brots molt descontrolats de coronavirus i desenes de persones van morir als centres.

El secretari general de la conselleria, Oriol Amorós, va dir en declaracions a l'Aquí Cuní que Afers Socials va priotitzar "salvar vides" abans que fer "feina administrativa". Amorós va admetre que la tasca inspectora es va reduïr considerablement el 2020.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?