Domingo, 20 de Junio de 2021

Otras localidades

Un 'fals militar' estafa 118.000 euros a una lleidatana

És la quantia estafada més alta detectada pels Mossos a Lleida en la modalitat del 'fals militar' o 'fals enamorat virtual'

Comissaria dels Mossos a Lleida

Comissaria dels Mossos a Lleida / RÀDIO LLEIDA

Els Mossos alerten de l’existència d’una modalitat d'estafa coneguda amb el nom de fals militar o fals enamorat virtual, després de rebre una nova denúncia a Ponent aquest cap de setmana.

En aquest nou cas, fa uns mesos la víctima va rebre una sol·licitud d'amistat per xarxes socials (Facebook) d'un suposat general de l'exèrcit dels EEUU, amb nacionalitat espanyola, que es trobava en missió humanitària a l'Afganistan.

Després d'uns primers contactes per la xarxa social, van continuar el contacte per altres aplicacions de missatgeria instantània. Tot i no parlar mai per telèfon, la relació va anar a més i ell va plantejar-li la voluntat de deixar-ho tot per iniciar una relació.

L’estafador li va explicar que no es podia donar de baixa de l'exèrcit anticipadament i que, per poder-ho fer, havia de pagar una indemnització. Segons li va dir, tenia molts diners estalviats en una caixa de seguretat d'un aeroport d'Alemanya, però només els podia disposar si els recollia presencialment.

Amb aquesta argúcia li va demanar que pagués ella la indemnització per tal de retrobar-se presencialment. Li va explicar que ho havia de fer per transferència a un suposat compte bancari de la ONU i que, en arribar, ja podria retirar els seus diners i compensar-la.

A principis de març, la víctima va fer un primer pagament de 1.500 € per uns suposats tràmits inicials i en va anar fent d'altres de diverses quantitats, la major part de 15.000 € i un de 50.000 €, fins a pagar 118.000 euros en total.

A finals d’abril, amb moltes sospites, va fer gestions per comprovar si era víctima d’un engany i va descarregar-se la fotografia del perfil de la xarxa social del suposat militar i en va fer recerca en imatges. Va comprovar que la mateixa fotografia era utilitzada en altres perfils.

Aquesta estafa és la coneguda com la del fals militar o fals enamorat virtual. Les víctimes són contactades a través de les xarxes socials per persones que diuen trobar-se en un país llunyà. El suposat enamorat es presenta com a militar en missió humanitària, treballador d’una ONG o un tècnic especialitzat en un destí de llarga durada.

Utilitzant l'enginyeria social, els estafadors detecten per xarxes les possibles víctimes i, abans de fer el primer contacte, aconsegueixen que els acceptin alguna amistat comuna per donar confiança.

Aquest contacte inicial, gràcies a l'habilitat engalipadora i expertesa dels estafadors, continua evolucionant fins a generar-se una relació virtual amorosa. Aconseguida la vinculació emocional, arriba un moment en què planteja poder venir i conviure junts.

Durant la relació virtual, l’estafador manifesta que té molts diners, però per un impediment no en pot disposar immediatament, per la qual cosa demana a la víctima un avançament econòmic. Aquests diners poden ser, entre altres excuses, pel bitllet d'avió, despeses mèdiques, per pagar la indemnització d'una jubilació anticipada o per pagar aranzels.

Els Mossos d’Esquadra recomanen que, davant la mínima sospita, recopilin la màxima informació del perfil de l’usuari i presentin una denúncia a qualsevol comissaria. A més, mai s’ha de fer cap pagament ni transferència bancària a persones desconegudes.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?