Sociedad
CASS

La CASS treballa en un canvi d'estratègia per fer front als primers dèficits

Jordi Cinca ha recordat que el 2024 els ingressos per cotitzacions no seran suficients

El president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació, Jordi Cinca. / M.F.

Andorra la Vella

El president de la comissió del fons, Jordi Cinca, ha recordat que el 2024 els ingressos per cotitzacions no seran suficients per fer front a les pensions i, per aquest motiu s’està acabant de preparar una nova estratègia. Aquesta passa per tenir una visió més a curt termini d’una part de la cartera i poder garantir la liquiditat.

Sobre la proposta de pacte d’Estat que ha presentat els grups de la majoria per garantir la sostenibilitat de les pensions, Cinca diu que cada dia que passa és un dia que es perd. Creu que és inajornable i que s’ha de fer sense crispació.

Insisteix en el poc impacte d’una única mesura. Per exemple, incrementar un punt la cotització durant sis anys i passar del 12 actuals a 18 allargaria la vida del fons en cinc anys o apujar l'edat de jubilació als 67,4.

Finalment, diu que el model del 1968 està esgotat, ja que han canviat molt les coses. Assenyala que no s’ha adaptat a la realitat. En aquest sentit, proposa un model mixt on hi hagi una vesant de repartició i una altra de capitalització.

Aquestes manifestacions les ha fet durant la compareixença que ha realitzat juntament amb el president del Consell d’Administració de la paràpública, Albert Font, al Consell General per presentar la memòria del 2020.

La branca general va tancar amb dèficit de 38,5 milions d’euros i Font ha posat de manifest que calen mesures correctores. Pel que fa a les consultes telemàtiques, ha insisteix en la necessitat que es regulin, tant en el contingut de les mateixes com en el preu.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00