Martes, 15 de Junio de 2021

Otras localidades

Els Mossos tallen l'accés online a xiringuitos financers

La policia ha pogut tancar, amb una ordre judicial, algunes plataformes d'inversió que diversos usuaris han denunciat per estafa i que actuen des d'altres països

Diversos jutjats investiguen les denúncies de centenars de persones que hi van invertir i no han rebut ni un euro

Es tracta de pàgines web que han estafat desenes de persones amb inversions en criptomonedes i altres recursos com petroli o or.

Es tracta de pàgines web que han estafat desenes de persones amb inversions en criptomonedes i altres recursos com petroli o or. / PxHere

Els Mossos d'Esquadra han pogut tancar, per ordre judicial, algunes pàgines web de xiringuitos financers investigats per estafar desenes de persones amb inversions en criptomonedes i altres recursos com petroli o or. La policia va demanar al gener tallar l'accés online a aquestes plataformes, que han proliferat de forma exponencial en els últims mesos i que han deixat a la ruïna moltes famílies.

Aquestes empreses operen sempre a distància: per correu electrònic, trucades de telèfon, Whatsapp i Telegram. Ofereixen rendiments de més de 3% i parteixen de participacions baixes d'uns 250 euros, diners que es multipliquen en poc temps, provocant que els usuaris s'hi enganxin ràpidament i hi posin més fons. Fins que ja no saben on han anat a parar, ni els poden recuperar. Una de les investigacions penals més voluminoses sobre aquests casos està en el jutjat d'instrucció 31 de Madrid, que indaga en la denúncia d'uns 400 estafats que han perdut uns 20 milions d'euros.

La Unitat Central d'Estafes dels Mossos, que té entre mans una llarga i important investigació , ha aconseguit tallar amb manament judicial l'accés a Internet de xiringuitos com Grandefex que opera al marge de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i que ha deixat desenes de persones amb greus problemes econòmics. També estan clausurades CTX Prime i WDC Markets, segons l'Associació de Víctimes de Xiringuitos Financers (victifin.org). El que han fet els Mossos és demanar als jutjats, on hi ha denúncies, manaments per poder adreçar-los a les quatre operadores que donen servei d'Internet a Espanya i tallar així l'accés d'aquestes empreses als usuaris d'aquí.

Operen des d'altres països

Fonts policials reconeixen que un dels principals problemes és que aquests grups operen a d'altres països i això dificulta molt el control dels seus moviments i que no es tornin a reproduir amb facilitat. De fet, "algunes de les pàgines clausurades reapareixen sota altres noms", explica el gerent de Misletrados.com, Javier Hernández. Ell creu que acabar amb aquestes plataformes il·lícites és una quimera perquè "tant les empreses regulades com les que actuen fora de la llei tenen accés fàcil als telèfons mòbils de les potencials víctimes perquè és un aparell que ens acompanya sempre i perquè la cobdícia de l'ésser humà per guanyar diners no desapareixerà", opina amb realisme. Per això creu que la millor fòrmula per frenar-ho és fer prevenció, parlar-ne molt i alertar dels riscos que tenen aquest tipus d'inversions amb rendibilitats tan altes.

Aquestes plataformes s'han convertit en una plaga i "serà molt complicat desactivar-les del tot", explica Hernández, que assessora l'Associació de Víctimes dels Xiringuitos Financers (victifin.org). El portaveu a Catalunya, Manel Pérez, que també és afectat, explica que hi ha moltes persones en una situació molt precària: "En preocupa perquè degut a l'extrema crueltat que fan servir els estafadors hi ha víctimes que els han arruïnat la vida a ells i a la seva família de per vida i algunes han patit un ictus quan han sabut que havien estat estafades o han pensat fins i tot en el suïcidi". Algunes d'aquestes persones, com en Manel Pérez, han rebut insults i assetjament a través de les xarxes en pàgines web on es posen al descobert aquest tipus de pràctiques.

Aquest grup d'afectats per plataformes d'inversió calcula que hi ha 170 xiringuitos en mans d'uns quants depredadors financers, que actuen des de països de l'Est com Bulgària i que s'emparen sota organismes reguladors del mercat de valors de Xipre o Malta. Hi ha una empresa de software amb seu a la capital búlgara que "està donant el programa de gestió a les empreses regulades i desregulades i que permet que puguin simular operacions que són la clau per poder enganyar els inversors. Són conscients que estan participant en una estafa", explica Hernández.

El paper dels bancs

Per l'advocat, els bancs poden tenir la clau per frenar aquestes plataformes fraudulentes si els clausuren els comptes bancaris denunciats per les víctimes o els assenyalen com a sospitosos. "No estan avisant els clients de les alertes que arriben de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), ni estan marcant els comptes dels estafadors tot i rebre l'advertència dels estafats", es queixa amargament Manel Pérez, afectat i portaveu de Victifin a Catalunya. I facilita un correu electrònic per alertar: comunicaciondeinfracciones@cnmv.es

L'entitat col·labora amb el CNMV per avisar-los sobre possibles xiringuitos. "Poden entrar al mercat espanyol perquè la Comissió els dona el vist-i-plau després de comprovar que treballen sota la regulació d'organismes oficials d'altres països però periòdicament es publiquen llistes i alertes de les plataformes que operen fora de la legalitat", descriu Hernández. Un de les últimes que han aconseguit desregularitzar temporalment és iTrade que treballa sota la marca comercial TRADE FW. El broker que operava amb aquesta plataforma a Espanya és Alef&Kiai S.L., que té el despatx a Barcelona.

Un dels ganxos que fan servir són falses notícies amb entrevistes a famosos com Leo Messi, Jordi Èvole, Pedro Sánchez o Risto Mejide, simulant que han aconseguit grans beneficis invertint en criptomonedes a través d'aquestes plataformes. La Policia Nacional està tenint autèntics problemes perquè les pàgines web d'alguns mitjans de comunicació retirin aquesta publicitat fraudulenta, segons han explicat fonts al corrent d'algunes investigacions.

Un jutjat d'instrucció 31 de Madrid (amb número de diligències prèvies 2438/2019) investiga estafes a unes 400 persones amb un perjudici econòmic milionari de plataformes que tenen comptes corrents i call centers ubicats a Bulgària, Rússia, Estònia, Lituània, Alemanya o Polònia. Els afectats han pogut relacionar 75 xiringuitos amb algun tipus d'estafa. A banda, hi ha també empreses encara més rebuscades: ofereixen a les víctimes recuperar els diners robats però segons l'Associació, són els mateixos amb altres noms com Mychargeback, que s'anuncia com una solució per denunciar les plataformes i obtenir els diners estafats. Hi ha pàgines web que actuen també de ganxo com Broker Latino o Brokers Confiables , Brokers Recomendados o Estafados.com

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?