Sociedad
SOROLL ESPECIAL

Entitats i institucions celebren l'aplicació de criteris de sostenibilitat als esdeveniments esportius

Soroll analitza en un especial els progressos en matèria mediambiental amb motiu del dia mundial declarat per l'ONU

Soroll Especial Dia Mundial del Medi Ambient (4/06/2021)

Soroll Especial Dia Mundial del Medi Ambient (4/06/2021)

01:01:03

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1622816894_820220/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Encamp

Entitats i institucions celebren el conveni signat avui entre el ministeri de Medi Ambient i l'Andorra Esports Clúster perquè des d'ara s'apliquin criteris de sostenibilitat en tots els grans esdeveniments esportius al país.

La titular de la cartera, Sílvia Calvó, ha afirmat haver trobat en l'Andorra Esports Clúster totes les facilitats per tirar endavant el conveni que ja s'aplicarà aquest cap de setmana a l'OTSO d'Encamp. La ministra ha afirmat que és un gran pas endavant per reduir l'impacte que sobre el medi tenen les gran proves esportives com curses de muntanya, ultra trails o BTT.

La directora  de l'Andorra Esports Clúster, Gemma Riu, ha assegurat que el conveni, ja en vigor, eliminarà de totes les proves els materials d'un sól ús, es controlaran i es limitarà el volum de corredors i també es reduiran les emissions i la petjada de carboni.

La presidenta de l'associació ecologista Apapma, Patrícia Bragança, també ha valorat positivament aquesta i d'altres iniciatives encaminades a complir amb els objectius de desenvolupament sostenible, tot i advertir que estaran molt vigilants sobre projectes de gran embergadura que s'estiguin avaluant com ara l'aeroport de Grau Roig.

El director del cost de Banders, Ferran Teixidó, també ha avaluat positivament l'acord en considerar que és necessari que tota prova que afecti l'entorn natural segueixi uns criteris de sostenibilitat que evitin malmetre la fauna i la flora.

Tots ells han participat avui en un programa especial de Soroll dedicat al Dia Mundial del Medi Ambient, declarat per l'ONU i que es commemora aquest 5 de juny, realitzat des del museu de l'electricitat MW de FEDA, en el primer acte públic que té lloc en aquest espai després de la pandèmia de coronavirus.

Amb totes les mesures de seguretat i l'aforament restringit, el programa ha avaluat l'impacte que sobre el medi natural té l'activitat humana seguint el lema d'enguany de Nacions Unides que se centra en la protecció dels espais naturals. Però no ha estat l'únic.

En el decurs de l'especial també s'ha analitzat un tema de gran actualitat com és la taxa verda sobre els carburants que tanta polèmica ha aixecat.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha indicat, davant l'entrada avui mateix de 13.000 signatures contra aquesta taxa, que serà el Consell General qui avaluï les demandes dels ciutadans articulada a través de l'ACU però ha subratllat que els impulsors desconeixen que hi ha un pla d'ajudes posant de relleu la destinació final de la recaptació en benefici del transport públic.

"Crec que no hem sabut explicar bé la destinació i les ajudes de la futura taxa" ha dit Calvó qui ha afegit que "cal destacar que la seva aplicació serà gradual" mostrant-se oberta a estudiar allargar els terminis.

La ministra també ha ressaltat que ben aviat entrarà a tràmit parlamentari de la llei d'economia circular que, entre d'altres novetats, eliminarà els productes d'un sol ús dels supermercats.

La llei, segons Calvó, podría començar a discutir-se al Consell General a principis de juliol.

Impacte ambiental de les inversions

Durant el programa especial també s'ha avaluat l'impacte ambiental de les inversions públiques.

El director de projectes i seguretat de FEDA, Joan Lluís Armengol, ha remarcat que totes les obres públiques de l'empresa tenen un pla d'impacte ambiental previ, cosa que obliga a dissenyar els projectes d'una altra manera.

Entre d'altres, valorar que instal·lacions com les subestacions, les plaques fotovoltàiques o el futur parc eòlic no estiguin situats en zones protegides com les molleres o espais de nidificació d'aus, entre d'altres.

Armengol creu que el futur energètic del país passarà per les renovables.

Label de turisme sostenible

La darrera taula del programa especial estava dedicada a analitzar l'impacte del turisme sobre el patrimoni natural.

El cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, ha explicat el projecte de label de turisme sostenible que la corporació pretén impulsar a la parròquia. "Sant Julià no té gaire turisme i menys ara però l'aposta és que sigui un turisme sostenible" ha dit Majoral.

Majoral ha afegit que el comú està treballant per obtenir una certificació de sostenibilitat turística 'Biosphere'. "Podria ser una realitat aquest mateix mes de juny"ha dit.

La presidenta d'Apapma, Patrícia Bragança, present en aquesta darrera taula, ha valorat positivament que s'engeguin iniciatives d'aquest estil però creu que el model de turisme de masses que ha vingut ostentant Andorra fins ara ha tocat sostre i cal adoptar mesures per buscar alternatives.

En aquest sentit ha celebrat que el comú de Sant Julià i Naturlandia hagin decidit tancar el parc d'animals i que, justament en col·laboració d'Apapma, s'hagi trobat una sortida favorable als animals en un entorn millor que el parc lauredià.

El cònsol ja assegurat que el tancament del parc d'animals ha estat una decisió "natural", d'acord amb la tendència a tot Europa d'eliminar els animals en espais tancats com zoològics.

Amb aquest programa especial, Ràdio SER Principat d'Andorra és el segon any que se suma a la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient amb l'objectiu de reflexionar i analitzar la situació del patrimoni natural que ocupa el 90% de la  geografia del país. I ha comptat amb el patrocini del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i de FEDA.

 

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00