Lunes, 14 de Junio de 2021

Otras localidades

Arxivades 9.000 multes del primer estat d'alarma

Són un 6% dels expedients sancionadors que es van obrir de març a juny del 2020

Els experts creuen creuen que la xifra creixerà perquè el nombre de multes cobrades és molt baix i queden milers de casos per resoldre

Hi ha casos polèmics com el d'un home multat per passejar el gos

Pla conjunt dels Mossos fent un control policial a un dels accessos del massís del Port

Pla conjunt dels Mossos fent un control policial a un dels accessos del massís del Port / ACN

9.000 multes arxivades per saltar-se les restriccions del confinament. És el nombre de sancions posades pels Mossos i les policies locals durant el primer estat d'alarma que han quedat en no res, segons ha pogut saber SER CATALUNYA. Són un 6% dels més de 146.000 expedients que es van obrir entre els mesos de març i juny dels 2020. La dada és rellevant perquè la xifra de multes cobrades avui en dia és minúscula i la gran majoria dels casos s'estan tramitant. De fet, fa unes setmanes, l'exconseller Miquel Sàmper apuntava que el nombre de sancions pagades fregava el 15%.

Segons explica el Departament d'Interior, en aquests casos arxivats no s'ha pogut considerar que les conductes denunciades constituïssin una infracció o, tot i ser-ho, la persona denunciada estava exempta de responsabilitats. Posen com a exemple, les sancions que es poden haver posat a menors d'edat per incomplir les restriccions. 

Les multes han acabat en un calaix després que els denunciats decidissin recórrer o després que la mateixa administració hagi detectat que les propostes de sanció dels agents dels Mossos o de les policies locals no complien amb els requisits. Una d'aquestes 9.000 multes arxivades és la que li van posar a en Toni el març del 2020, quan va sortir a passejar el seu gos per un camí de terra que hi ha prop de casa seva. "De sobte, va aparèixer la Guàrdia Urbana de Vic i em van dir que no podia anar per aquell camí. Un agent deia que no podia caminar més enllà de 50 metres i l'altre 150", explica. Deu dies abans que fes un any d'aquell fet, li va arribar una multa de 300€ on no constava que estigués passejant el gos. "Em van agafar les dades, però no van anotar que anava amb el gos", assegura. Per això va decidir contractar una advocada i presentar al·legacions. Finalment, el seu expedient ha estat arxivat.

Dubtes entre els experts

Les sancions que es van posar durant el primer estat d'alarma - la majoria de 300€ euros que es redueixen a 180 si l'infractor renuncia per escrit a recórrer i accepta la multa - generen molts dubtes entre alguns experts. Consideren que el reial decret que es va aprovar en aquell moment no deixava clar a quines lleis s'agafaven les sancions i que això genera inseguretat jurídica.

El professor de Dret Administratiu de la Universitat de Girona, Josep Maria Aguirre assegura que les dades no el sorprenen gens i que ja va avisar fa un any que "era difícil sancionar els eventuals incompliments de les restriccions de la COVID mitjançant la desobediència a l'autoritat". L'advocada Maria Vila, que porta una vintena de casos relacionats amb aquesta qüestió, creu se n'arxivaran moltes més perquè té la sensació que "davant d'unes al·legacions que tenen una mica de cara i ulls, l'administració no entra a discutir".

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?