Actualidad

Sorpresa entre els papers del notari

L'Arxiu Històric de Girona identifica enmig d'antics llibres notarials el pergamí de Bonifaci VIII declarant el primer jubileu del cristianisme, ara fa set segles

Pergamí de proclamació de l'any jubilar 1300 per part del papa Bonifaci VIII / Col·lecció de pergamins de l'Arxiu Històric de Girona, 98

Girona

El document trobat és un pergamí de 53 centímetres de llarg per 41’2 d’ample de “conservació deficient”, segons consta a la descripció que en fan a l’Arxiu Històric de Girona (AHG). Data del 18 de febrer de 1300 i Bonifaci VIII hi declara el primer jubileu del cristianisme.

El més sorprenent del cas és que el document ha sobreviscut durant set segles com a coberta d’un manual del 1.303 del notari de Castelló d’Empúries Bernat de Jonquer. Descansava des de feia temps a la sala 24 de l’AHG entre fragments de llibres notarials pendents de catalogar fins que aquest juliol va ser trobat, aplanat i incorporat a l’arxiu de pergamins.

Encara conservava cosida al marge esquerre l'etiqueta de pergamí que identificava el llibre del que en feia de coberta, una portada molt malmesa, amb “estrips i llacunes provocades per la humitat” que han afectat “sobretot a la part final del document”.

La part perduda s’ha recuperat gràcies a una transcripció que en va fer un editor italià del segle XVIII, Domenico Maria Manni, i que va recollir al llibre Istoria degli anni santi (Història dels anys sants), publicat a Florència el 1.750.

Al text, escrit en llatí, s’hi pot llegir que “Silvestre, escrivà del papa” s’adreça “a tots els cristians” per comunicar-los que “Bonifaci VIII, prenent exemple del jubileu que els antics jueus celebraven cada cinquanta anys” concediria “indulgència plenària” a tots els “fidels” que durant l’any 1.300 i "tots els futurs anys centens” visitessin “les basíliques romanes de Sant Pere i Sant Pau” durant trenta dies si es tractava d’habitants de la ciutat de Roma o durant quinze si eren pelegrins.

El document és consultable a la web de l’AHG.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00