Actualidad

Refugis climàtics en centres cívics, parcs i rambles per fer front a l'onada de calor

La Paeria activa el Pla d'Actuacions per prevenir els efectes de l'onada de calor i reforça l'atenció a les persones vulnerables. A Les Borges, l'ajuntament obre com a refugi climàtic un espai cultural i ofereix aigua fresca per combatre les temperatures

Els Camps Elisis és un dels refugis climàtics de la ciutat de Lleida. / PAERIA

Lleida

A la ciutat de Lleida s'han habilitat com a refugis climàtics set parcs urbans i 12 rambles, avingudes i espais verds, així com els centres cívics de Balàfia, Mariola, Cappont, Democràcia i Secà de Sant Pere. S'anima els ciutadans a refrescar-se a les piscines municipals, i es reforça el reg de les zones enjardinades i carrers. Tot i això, la millor opció és evitar el carrer de 4 6 de la tarda.

Aquesta recomanació inclou els temporers sense sostre que no fan ús del pavelló habilitat per a allotjar-los. Sandra Castro, alcaldessa accidental de Lleida assegura que persones que no s'hi allotgen poden fer-ne ús durant aquestes hores més crues del dia, en que la calor és més intensa.

Altres col.lectius per als que es reforça l'atenció social són els majors de 75 anys, malalts crònics o discapacitats, entre altres. Des de l'alberg muniicpal també es fa un seguiment de totes les persones vulnerables que s'han censat.

En altres poblacions com Les Borges Blanques també han pres mesures per ajudar els ciutadans que no tenen bona climatització a casa a trobar-se bé durant les hores més caloroses. Han obert al públic la sala cultural Maria Lois, al centre de la població, perquè qui vulgui s'hi pugui quedar les hores que està oberta -matí i tarda- i des de l'ajuntament s'ofereix aigua fresca als qui s'apropen a la casa consistorial.

51 municipis en Nivell 3

A les comarques de Lleida 51 municipis es troben en nivell 3 del Pla Alfa per l'alt risc d'incendis. En tot Catalunya són 279. Aquest nivell implica restriccions que començaran a les 12 del migdia de divendres, 13 d'agost, i acabaran dimarts, 17 d'agost a les 00.00 hores. Restriccions en activitats tipus acampada que es desenvolupni al medi natural. A partir de la seva publicació al DOGC i fins al 17 d'agost en aquests 51 municipis (7 de l'Alt Urgell, 16 de la Noguera, 8 del Pallars Jussà, 3 de la Segarra, 9 del Segrià i 8 del Solsonès), quedarà suspesa l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària entre les 10 i les 20 hores.

Entre altres mesures, davant l'alt perill d'incendis que l'onada de calor provoca, també està limitada la circulació motoritzada al medi natural. Només en la jornada d'aquest dimecres s'han suspès, a tot Catalunya, 1.434 activitats que comportaven un perill d'incendi, segons el departament d'Interior.

A més, el cos d'agents rurals també ha activat el tancament d'accessos als massisos de la Serra del Montsec i de la Baronia de Rialb, tots dos a les comarques de Lleida. (També s'hn tancat els accessos a Montserrat, Montsant i l'espai de Montmell- Marmellar).

Estan activats els plans Infocat per la previsió d'incendis, el Procicat per l'onada de calor i el Pla d'actuació per prevenir els efec tes de les onades de calor sobre la salut, aquest per part del departament de Salut.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad