Sábado, 27 de Noviembre de 2021

Otras localidades

Obras anti DANA

Dos anys del 12S; Ontinyent lluita per evitar futures inundacions

Així està l'estat de les principals actuacions, amb actualment parada l'obra principal del parc inundable

La jornada del 12 de setembre de 2019 va marcar un punt d'inflexió a Ontinyent. El major episodi de pluges torrencials mai registrat a la ciutat, amb més de 400 litres per m², havia danyat greument el col·lector general d'aigües, nombrosos camins del terme, inundat baixos d'edificis i sobretot havia posat en perill i obligat a evacuar a desenes de persones del carrer Canterería. Dos anys després de la històrica tempesta, l'Ajuntament de la ciutat continua executant i planificant obres antiinundacions al costat de diferents administracions perquè la història no es torne a repetir. Una inversió d'al voltant de 10 milions d'euros que implica el Consell, la Diputació, el Govern d'Espanya i fins als Fons FEDER, que persegueix estalviar molt més diners en el futur i, sobretot, evitar riscos a les persones.

El Pla de Regeneració de la Cantereria és una de les actuacions més complexes i emblemàtiques Suposa un esforç inversor superior als 3 milions d'euros, dels quals 1’6 milions els aporta la Conselleria i més de 600.000 euros els fons europeus. Aquesta quantitat, a més de la compra dels habitatges i el seu posterior enderrocament, s'inclou l'actuació sobre els talussos de la zona i la creació d'una zona verda inundable semblant a la ja creada per l'Ajuntament a l'altra part del riu. En aquests moments, l'adquisició de les cases es troba pràcticament finalitzada, mancant una autorització de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura per a poder modificar el Pla General d'Ordenació Urbana i donar llum verda a l'execució del projecte, una Direcció General que, això sí i segons el mitjà Las Provincias l’hauria bloquejat “en base a l'article 3.4 del vigent Pla General d'Ontinyent per a indicar que la seva modificació puntual "suposaria l'alteració d'una zona de Centre Històric" i que, a més, inclou actuacions de demolició que resulten contràries al que s'estableix aquest article per als denominats Conjunts d'Interès Arquitectònic entre els quals es troba el barri de la Cantereria”, explica el citat mitjà que a banda matisa que en el tram a executar “figuren dos elements amb protecció integral a escassa distància de l'àmbit d'actuació, que són l'Escorxador Municipal i el Safareig, tots dos figuren en l'Inventari Sectorial d'Etnologia inclòs en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià. Per a això, demanen que tots dos elements protegits han de situar-se en els plans de la modificació proposada "per a poder valorar la possible afecció sobre aquests béns".

Les obres del Col·lector General d'Aigües que transita al costat del llit del riu Clariano suposa la major obra d’enginyeria hidràulica mai executada a la ciutat. L'actuació, que inclou la instal·lació de més de 2 quilòmetres de canonada i la seua protecció per a evitar danys en futurs episodis de pluges, està sent executada per l'empresa pública Egevasa, amb un cost global de 4’76 milions d'euros que finança al 90% la Conselleria d'Agricultura . La Consellera de l'àrea, Mireia Mollà, confirmava el mes de juliol passat a l'alcalde Jorge Rodríguez que a més de les reparacions d'urgència que es van executar en primera instància, i de les obres del col·lector, s'estan programant fins a 2 milions d'euros afegits en altres reparacions per a deixar una nova xarxa d'aigües a prova d'inundacions.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Una altra actuació amb vista a futur té lloc en la zona de Benarrai, que inclou millores en la xarxa d'aigües per a resoldre els problemes d'inundacions en els baixos i cotxeres d'aquesta zona durant episodis de fortes pluges, alhora que es consolidarà una zona verda de més de 2.500 m². Les obres, que s'han adjudicat per al voltant de 500.000 euros, compta amb l'ajuda de la Diputació de València, i iniciarà la seua execució en les pròximes setmanes.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?