Domingo, 19 de Septiembre de 2021

Otras localidades

Descobreixen minerals preuats a la cova prehistòrica més alta del Pirineu

Hi han localitzat moltes restes, cosa que permet confirmar la presència humana en un lloc i una època de la que pràcticament no hi havia evidències

La cova prehistòrica de Queralbs, la 338

La cova prehistòrica de Queralbs, la 338 / Cedit

Les excavacions que s'han fet a la cova prehistòrica més alta del Pirineu, a Queralbs, al Ripollès, han posat al descobert que es feia servir per manipular minerals preuats. Hi han localitzat moltes restes, cosa que permet confirmar la presència humana en un lloc i una època de la que pràcticament no hi havia evidències.

És la cova del Forat de l'Embut, situada a més de 2.000 metres d'altitud, que es va començar a excavar fa unes setmanes. Aquesta cova era un refugi de pastors fa més de 5.500 anys, però també era un punt de manipulació de malaquita, un mineral que s'utilitzava com a ornament, per fer pigments o per extreure el coure que conté.

Investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i de la Universitat Rovira i Virgili han recuperat una cinquantena de restes d'aquesta pedra. El cordinador del jaciment, Carles Tornero, destaca la importància de la troballa.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

El material s'extreia d'una zona propera a la cova i es transportava fins allà, on el tractaven per als seus diferents usos. Els treballs també han permés recuperar restes d'os bru o ceràmiques de fa més de 5.000 anys. Els investigadors destaquen el bon estat de conserva del jaciment i confien en que les futures investigacions a la cova de Queralbs aportin més dades.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?