Sábado, 23 de Octubre de 2021

Otras localidades

Amb els pisos buits de Catalunya es podria eixugar 30 vegades la llista d'espera de la taula d'emergència

La Generalitat té comptabilitzats 30.719 pisos on no hi viu ningú des de fa més dos anys, 1.500 dels quals a Barcelona

Amb aquests immobles es podria solventar la situació d'emergència habitacional de les 946 famílies que hi ha ara mateix en llista d'espera per obtenir un habitatge

A Catalunya hi ha més de 30.000 pisos buits

A Catalunya hi ha més de 30.000 pisos buits / ACN

Quan hi ha un desnonament o una família es queda en situació de carrer, serveis socials la posa en una llista d'espera que dura de mitjana tres mesos... I mentrestant, viuen en pensions o albergs que no sempre són ni còmodes ni adequats per a les famílies, especialment si hi ha nens. De vegades aquest reallotjament és lluny de les escoles dels infants, o del lloc de feina de les mares i pares, que perden contacte amb el seu entorn i la seva comunitat.

Ara mateix hi ha 946 famílies en aquesta llista d'espera. I en paral·lel, a Catalunya hi ha més de 30.000 pisos buits, concretament 30.719, 1.500 dels quals a Barcelona. Tècnicament, i per ser considerat com a tal, es considera pis buit un immoble on, des de fa dos anys, no hi ha cap persona vivint per causes injustificades. En canvi, no es considera pis buit un canvi de domicili per situació de dependència, per trasllat laboral, per abandonament d'habitatge en zona rural que perd població ni tampoc un pis que sigui objecte d'un procés judicial pendent de resolució.

Amb aquestes condicions, considerar un pis com a buit és fruit d'una inspecció llarga i complicada, i per tant aquests 30.719 pisos són orientatius i el més segur és que n'hi hagi molts més que no estiguin comptabilitzats.

Què es pot fer amb aquests pisos?

Des de la conselleria de Drets Socials diuen que la competència sobre els pisos buits és dels Ajuntaments... Però la realitat és que expropiar un habitatge per dedicar-lo a funcions socials és molt complicat perquè el procés és extremadament garantista, i per això és un procés poc habitual.

Les condicions per expropiar són les següents: que els propietaris siguin grans propietaris, amb més de 15 pisos. Quan això passa, l'Ajuntament pot obligar a cedir el pis a la borsa de lloguer social durant 3 anys, però el propietari continua sent el titular de l'immoble. Tot plegat, evidentment, si és un pis buit amb les condicions esmentades anteriorment.

El govern diu que el registes d'habitatges desocupats es posa al servei dels municipis perquè sàpiguen que els tenen i els puguin ubicar... I des de l'any passat s'està oferint als Ajuntament convenis d'inspecció i expropiació que inclouen ajuda per finançament.

Llista de pisos buits als 10 municipis més habitats de Catalunya

Barcelona: 1.542

Hospitalet de Llobregat: 706

Terrassa: 887

Badalona: 617

Sabadell: 669

Lleida: 505

Tarragona: 670

Mataró: 302

Santa Coloma de Gramenet: 409

Reus: 446

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?