Martes, 19 de Octubre de 2021

Otras localidades

Temps difícils per al montepio

Carles Figuerola, periodista

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

El costum és de vegades un aspecte que marca perquè s'ha viscut des de la infància, ha sigut una tradició en la família o en la mateixa ciutat. Hi ha costums que varien perquè han quedat en desús i altres perquè no poden tindre continuïtat. Ara una situació insòlita obliga a canviar les regles del joc i pot deixar tocat al tradicional montepio alcoià.

Quin interès té obrir una llibreta, crear un fons comú quan els bancs cobren si s'ingressa com a depositant no vinculat ?

Eixe ingredient surrealista i berlanguià de pagar per tindre un compte, pot trencar un grapat de xicotets somnis, d'il·lusions menudes que han marcat una forma social de vida d'Alcoi, molt habitual des de fa temps. “El banc ens cobra per tindre la llibreta, hem decidit deixar el montepio”.

És una frase escoltada recentment, malauradament pot suposar la fi d'un costum per un impediment. La cancel·lació d'un montepio no commourà els grans caps de les entitats financeres, ni crearà un cisma bancari ,però suposa tancar una finestra a la iniciativa social, a l'esforç de la gent per a poder aconseguir un objectiu comú.

La burgesia del segle XIX és la que va voler instaurar en les classes baixes el concepte d'estalvi pel seu caràcter antirevolucionari i de pacificació social. El Mont de Pietat i Caixa d'Estalvis d'Alcoi donava a l'inici un 4% per deixar els pocs diners que tenien els alcoians de l'època. Les imposicions que es feien eren d'un dos mil reials. Les caixes d'estalvis, en la seua etapa d'esplendor, llançaven frases a favor de reduir les despeses i mantindre els diners en un lloc segur. “L'estalvi és el cavall de Troia que t'ajudarà a vèncer totes les teues dificultats econòmiques”.

Els experts reconeixen que està canviant el concepte tradicional d'estalvi de tota la vida. Al montepio no li queda altra que adaptar-se als nous temps si vol sobreviure. Veurem el camí que tria, pot ser que d'ací a uns anys nasquen les vidrioles especial montepio amb la imatge de Sant Jordi.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?