Domingo, 17 de Octubre de 2021

Otras localidades

Un de cada 5 infants pateix trastorns com dislèxia o TDAH que afecten al seu aprenentatge

Només en una tercera part dels casos, el problema està diagnosticat i tractat. Un estudi fet des de l'any 2011 entre més de 7000 estudiants assegura que aquesta és la principal causa dels alts índex de fracàs i abandonament escolar a Catalunya i a Espanya

--

-- / ACN

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

L'estudi que ha dirigit l'actual cap del programa UTAE Recerca de l'Hospital Sant Joan de Deu de Barcelona ha revisat 6.834 estudiants de 28 centres educatius diferents, públics i concertats ubicats sobretot a l'àrea metropolitana de BCN (Barcelona Ciutat, Sant Cugat, Rubí o Capellades).

Tots els alumnes van passar proves estàndard per detectar problemes de neurodesenvolupament i a aquells que van donar algun senyal d'alarma -2.298 infants- se'ls va fer segon diagnòstic en profunditat, que va servir per confirmar que 1.249 d'ells, el 18% del total , tenia algun trastorn que afectava la seva capacitat per aprendre. Els dos problemes més freqüents que es van identificar van ser trastorns específics de l'aprenentatge, com ara la dislèxia o la discalcúlia, que es va identificar en 686 alumnes i també el Trastorn de dèficit d'atenció i/o hiperactivitat TDAH, en 678 alumnes més.

En un de cada tres casos, els alumnes no estaven diagnosticats

El percentatge d'alumnes diagnosticats és similar als que es registren a la resta de països desenvolupats. La gran diferència, diuen els autor de l'estudi, que impacta directament en els percentatges de fracàs escolar és que al nostre país, molts d'aquests alumnes no són detectats ni tractats en cap moment.

Dels 6.834 alumnes que han participat en la primera part del cribratge – que ha continuat fins ara i que ja engloba prop de 12.000 estudiants- només 423 tenien un diagnòstic previ de la seva dificultat. Per això els autors de l'estudi recomanen fer cribratges i diagnosticar de manera sistemàtica i precoç tots els alumnes, començant per aquells que presentin baix rendiment escolar o conductes disruptives.

El doctor Miquel Casas està presentant les conclusions d'aquest estudi a directors d'escoles i altres membres de la comunitat educativa en un cicle de seminaris en línia organitzats per Clickedu, Iddink y Qualiteasy. Les properes sessions previstes seran el 17 de novembre de 2021 i el 2 de febrer, 6 d'abril i 15 de juny de l'any vinent.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?