Economia y negocios

La covid canvia les prioritats de les empreses del 'Girona 100'

L'estudi de KPMG i la Universitat de Girona constata que el 67% d'aquestes empreses veu el futur amb optimisme i que, tot i que gairebé totes han patit una caiguda en la facturació, les del sector carni ho han notat menys.

Manel Blanco (KPMG) i Pilar Marquès (UdG) / Imatge: Agència ACN

Girona

La covid-19 ha canviat la perspectiva de les grans empreses gironines. Ho diu l'estudi 'Girona 100' de la consultoria KPMG i la Universitat de Girona, que monitoritza des del 2012 les empreses que facturen més de tota la demarcació.

La diversificació i qualitat del producte, la imatge de marca i la perspectiva a llarg termini segueixen sent aspectes importants -una constant al llarg dels anys- però en l'últim informe han estat desplaçats de les dues primeres posicions de la llista de prioritats per la capacitat de reaccionar ràpid i la resiliència.

La responsable de la càtedra d'empresa familiar de la Universitat de Girona (UdG), Pilar Marquès, ha destacat que s'ha de tenir en compte que algunes empreses "n'han tingut prou amb posar mascaretes i mampares" per adaptar-se però altres s'han hagut de plantejar coses que no feien fins ara "com la venda on-line" i altres s'han hagut de reinventar completament.

L'estudi també revela que una de cada tres ha acomiadat gent des de l'esclat de la crisi però el 60% no té previst fer reajustaments importants els pròxims dos anys i el 67% veu el futur de manera positiva o molt positiva. El grau d'optimisme és més important en les empreses familiars (70%) que en les no familiars (62%).

L'informe ensenya que la pandèmia ha picat més fort al sector comerç i serveis i menys a l'alimentari. Algunes empreses d'aquest sector, fins i tot, no han reduït facturació però els números del 57% del integrants del 'Girona 100' han anat cap avall respecte a 2019 en major o menor mesura.

Malgrat tot, la majoria de directius enquestats considera que la crisi del 2012 va ser pitjor -en aquesta no han hagut de necessitar ni els bancs-; diuen que aquesta és conjuntural.

La principal font de preocupació és el preu de l'energia. El 52% ho fa constar mentre que el 31% cita la incertesa regulatòria derivat de la covid però l'enquesta va ser feta el maig del 2021 i l'evolució de la pandèmia els últims mesos ho pot haver suavitzat.

La part qualitativa de l'informe complementa l'anàlisi de les últimes dades conegudes, que són de 2019, just abans de l'esclat de la crisi. En aquell moment les empreses del 'Girona 100' seguien recuperant-se de la crisi de 2012 i van encadenar un altre any augmentant facturació liderades per les del carni, que acaparaven el 41% de la xifra de negoci tot i no ser el sector més nombrós.

L'endeutament va seguir baixant i el cost per empleat es manté estable des del 2016 tot i que a les empreses no familiars s'hi ha registrat un increment per l'entrada del Girona FC a l'estudi.

Pilar Marquès (Càtedra Empresa Familiar) i Manel Blanco (KPMG) expliquen l'informe Girona 100

11:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000022778/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00