Ciencia y tecnología

Nou programa de rehabilitació respiratòria per superar la pneumònia greu per Covid-19

El Trueta i el Santa Caterina preveuen tractar i avaluar 50 pacients a l'any que segueixen tenint ofec, falta d'aire, fatiga o tos tres mesos després d'haver estat donats d'alta d'una pneumònia per covid.

Pacients fent rehabilitació. / Imatge: ICS Girona

Girona

Una de les novetats del programa és que comença amb un estudi previ per conèixer l’estat basal respiratori del pacient i inclou un estudi funcional respiratori complet, una prova de tolerància a l'esforç (ergometria) i una ecografia del diafragma.

Amb aquesta informació es comença el tractament, que consisteix en un reentrenament global de la musculatura que intervé en la respiració i que dura tres mesos. També s'incideix en la musculatura de cames i braços, que solen debilitar-se després d'un internament prolongat. Quan s'acaba aquest període, es tornen a repetir les proves mèdiques per comprovar si hi ha hagut millora.

Gladys Sabater, pneumòloga Hospital Trueta i Santa Caterina

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1634829259390/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'objectiu és pal·liar els símptomes que pateixen els pacients que han estat hospitalitzats degut a una pneumonia greu causada per la Covid. Es calcula que, en condicions normals, despareixen o milloren substancialment tres mesos després de rebre l'alta. El programa es centra només en aquells que, passat aquest temps, segueixen tenint ofec, falta d'aire, fatiga o tos.

Es va posar en marxa a finals d'estiu i en aquests moments atén a una vintena de pacients però el servei de Pneumologia de l'Hospital Josep Trueta i el Santa Caterina preveu arribar a una cinquantena de pacients amb aquestes característiques cada any.

El programa està liderat per les pneumòlogues Ana María Muñoz i Gladis Sabater (Santa Caterina i Trueta) i pel fisioterapeuta respiratori del Grup de Recerca de l’IDIBGI, Gerard Muñoz.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00