Martes, 18 de Enero de 2022

Otras localidades

Mor a l'hospital l'excursionista perdut a Vallter

El senderista, que duia desaparegut des de diumenge a la tarda, tenia símptomes d'hipotèrmia severa

Imatge de la Unitat de Muntanya dels Mossos desplegada en l'operatiu en una dures condicions meteorològiques

Imatge de la Unitat de Muntanya dels Mossos desplegada en l'operatiu en una dures condicions meteorològiques / Mossos

Gràcies al seu telèfon mòbil el van poder rescatar després de 24 hores colgat de neu amb una sensació tèrmica que arribava als 30 graus sota zero. Tenia una hipotèrmia severa de grau 4 sobre 5.

 Un cop trobat, el van traslladar fins a l’hospital de la Vall d’Hebron on va acabar morint. La víctima és un veí de Camprodon, president del Grup de Muntanya Vall de Camprodon. Se’l va trobar a 400 metres de l’estació d’esquí després de girar cua pel mal temps que diumenge al matí feia.

Una tònica de torb, de vent i de neu, que també ha complicat les tasques de rescat. El fet de tenir senyal des del mòbil va permetre que se’l pogués trobar en un espai més reduït que no era on inicialment se’l buscava.

El rescat ha estat complex, precisament, per les males condicions meteorològiques. De fet, un cop se’l va trobar, es va provar de traslladar-lo directe amb helicòpter però va ser impossible i va haver d’anar en ambulància fins a Setcases.

Una recerca complicada

Els Mossos asseguren que la triangulació del senyal del mòbil ha estat clau per trobar-lo després de patir una allau a la zona de la Font d'en Xavier.

L'han trobat en una zona que les últimes hores ha patit el fenomen del torb, que fa aixecar la neu de terra, impedeix la visibilitat i fa baixar la sensació de fred fins als -30º. Aquestes "pèssimes" i "penoses" condicions han complicat l'operatiu de recercaque s'ha hagut d'aturar durant un parell d'hores aquest dilluns. "És molt complicat treballar", admetia el sergent del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, Eduard Sánchez. Bombers i Mossos s'han focalitzat a quatre hectàrees del voltant de Vallter.

Segons fonts del cas, l'excursionista és un bon coneixedor de la zona i anava ben equipat. El seu mòbil donava senyal, encara que no contestava ningú. La triangulació ha permès situar-lo al sector de Xemeneies. La hipòtesi de l'operatiu és que el senderista va davallar per allà després de pujar al Pic de la Dona, a 2.700 metres. En aquesta zona va haver-hi una allau.

El sergent dels GRAE ha afirmat aquest migdia, abans de trobar-lo: "Em diuen els amics que té recursos en aquests casos i que pot ser que s'hagi refugiat en un forat, però no tenim cap certesa de cap tipus. No descartem res".

Ja preveient el mal temps, l'home hauria desistit de pujar al Pic de Bastiments o al Gra de Fajol, segons han explicat fonts de l'operatiu. El GRAE i la Unitat de Muntanya dels Mossos l'han buscat des de diumenge a la tarda i fins aquesta matinada. Dues dotacions hi han seguit treballant tota la nit sota cops de vent que feien baixar la sensació tèrmica a -31º, com ha informat el cos de Bombers.

Aquest matí de dilluns s'ha ampliat de nou el nombre d'efectius, també amb dos gossos de rescat i amb helicòpter. Han arribat a desplegar-s'hi 40 efectius, tot i que el mal temps ha obligat a replegar l'operatiu.

Va ser la família que va donar la veu d'alarma diumenge a mitja tarda en veure que no tornava a dinar i que no havia avisat.

Les condicions del temps en aquesta zona eren adverses amb el vent del torb que pot aixecar la mateixa neu del terreny. Unes condicions que, de fet, van obligar diumenge a tancar gran part de l'activitat de l'estació d'esquí de Vallter 2000.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?