Jueves, 27 de Enero de 2022

Otras localidades

La menstruació a l'esport d'elit

Al 'Què t'hi jugues!' parlem de la invisibilització de la regla i dels seus símptomes amb Laia Palau, Andrea Fuentes, Jessica Vall i la doctora Vicki Pons, cap del departament de fisiologia i nutrició del CAR de Sant Cugat

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

La menstruació afecta les esportistes tots els mesos de l'any durant tota la seva vida professional, però com passa en altres àmbits de la vida, la regla continua sent un tema tabú del que no se'n parla obertament. Sabem quan els esportistes tenen molèsties al soli, al quàdriceps, al pubis però no quan les esportistes poden veure mermades les seves capacitats perquè tenen la regla. Al 'Què t'hi jugues!' hem volgut saber quina afectació té la menstruació en el dia a dia d'una esportista, com altera els seus entrenaments o fins i tot les seves competicions, quan la regla coincideix, per exemple, amb uns Jocs Olímpics o amb una final de la Champions.

La jugadora de l'Uni Girona, Laia Palau -tricampiona continental, subcampiona mundial i subcampiona olímpica amb la selecció espanyola- ens ha explicat que ella sempre s'ha de medicar quan té la regla: "M'he de prendre antiinflamatori perquè la regla em deixa bastant petada. I els dies previs, emocionalment estic molt més sensible". Palau ha afegit que ha de vigilar amb una de les zones de més càrrega al seu cos: "Pateixo de la zona lumbar baixa, i quan tinc la regla és una àrea que s'inflama. Intento vigilar i fer més estiraments previs".

Jessica Vall -nedadora del Club Natació Sant Andreu, campiona d'Europa en 200 braça, medallista en uns Mundials de natació i dues vegades olímpica- reconeix que no en tots els cicles menstruals té els mateixos símptomes, però amb els anys ha detectat que un es va repetint: "Dos dies abans que em vingui la regla tinc insomni, i abans ho atribuïa a altres coses". A l'hora de competir, supleix el dolor físic que sent amb sentiments de ràbia que l'ajuden a superar-se. Tot i que ella en parla obertament amb el seu entrenador, Jessica Vall creu que els entrenadors haurien de tenir una formació específica sobre el tema: "Se'ls hi hauria d'ensenyar les eines per saber-ho gestionar i saber-ho comunicar a les seves esportistes".

L'Andrea Fuentes, guanyadora de quatre medalles olímpiques, setze medalles a Mundials i setze a Europeus i que ara és seleccionadora de natació artística als Estats Units, ens ha explicat que ella va prendre anticonceptius per regular-se la regla quan tenia 16 anys, i que amb el temps ho hagués fet diferent: "Em penedeixo de no haver tingut més decisió pròpia. Em va canviar el metabolisme completament. Si hagués tingut més informació, no els hagués pres", ha confessat Andrea Fuentes al 'Què t'hi jugues!'.

A més, la doctora Vicki Pons, cap del departament de Fisiologia i Nutrició del CAR de Sant Cugat, ha assegurat que el 82% de les esportistes enquestades en una investigació del centre "pateixen síndrome premenstrual i que el 54% tenen un mal de panxa que els incomoda per entrenar". Pons creu, però, que els entrenadors "comencen a ser conscients d'aquest problema".

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?