Sociedad

Cau la xifra de biblioteques escolars a Catalunya

L'any 2015, el 80% dels centres comptaven amb biblioteques escolars mentre que aquest any, només n'hi ha a la meitat.

El sector bibliotecari reclama més recursos econòmics i més hores pel personal especialitzat

REPORTATGE. Biblioteques escolars

REPORTATGE. Biblioteques escolars

02:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001819231/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un 43,2% dels centres no disposen de biblioteca escolar en les seves instal·lacions a Catalunya. Segons dades de la Generalitat, l'any 2015, el 80% dels col·legis i instituts tenien una biblioteca, i amb només sis anys, la xifra ha baixat dràsticament. A més, la mitjana d’hores que aquestes biblioteques estan obertes en horari lectiu també s’ha vist molt reduïda: l’any 2015 se situava al voltant de les 14 hores, i ara, està a les 9 hores de mitjana.

El sector bibliotecari ho atribueix a una falta d’interès del departament d’educació i reclamen un pla estratègic per les biblioteques escolars amb més recursos econòmics i més hores pel personal especialitzat. Tot i que la llei d'educació catalana diu que cada centre ha de tenir una biblioteca, la responsabilitat d'obrir-la i mantenir-la està en mans de cada escola. De fet, els centres públics no poden contractar directament la figura del bibliotecari, sinó que ho han de fer a través de les associacions de famílies. I això, “crea desigualtats”, tal com explica Júlia Baena, bibliotecària escolar. “En els barris més desafavorits hi ha AFAS poc potents... i on fa més falta, no n’hi ha una biblioteca escolar, per poca implicació de les AFAS”.

Des del col·legi de bibliotecaris, defensen la importància d'aquests espais per l'aprenentatge i el creixement dels infants. “Sabem que hi ha uns resultats a mitjà i llarg termini en el foment de la lectura”, apunta Xavier Gonzalez, president del Col·legi de bibliotecaris. I més enllà d’això, també promou la inclusió. “Hi ha nens i nenes que no venen de famílies lectores i són infants que no els porten a la biblioteca… per tant, l’única via d’accedir a la lectura és a través de la biblioteca escolar” explica Baena.

Per la seva banda, les biblioteques en escoles privades i concertades també s’han vist afectades. En aquest cas, els bibliotecaris escolars sí que estan contractats pel centre. Berta Simón, responsable de la Biblioteca de l'escola Isabel de Villena d'Esplugues, explica que “des de P3 fins a finals de l’ESO, tots els alumnes tenen una hora de lectura lliure a la setmana” i que això, “fomenta l’hàbit lector”.

Des del departament de cultura de la Generalitat reconeixen que el programa de biblioteques .edu va patir retallades l’any 2010 i es va perdre la figura referent de biblioteques escolars. I afegeixen que esperen revertir-ho pròximament.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00