Economia y negocios

El sector del NewSpace agafa impuls a Catalunya

Les empreses que operen a Catalunya preveuen un creixement exponencial en els pròxims anys.

L'associació d'estudiants de la UPC Cosmic Research enlaira el coet més potent que s'ha llençat a Catalunya, a 7800m d'altura. Una mostra del creixent interès dels estudiants per l'espai.

-- / Saleliot

Barcelona

Fa poc més d'un any que la Generalitat va anunciar la seva aposta per llençar el primer nanosatèl·lit. El govern ho manté i vol seguir potenciant el NewSpace a Catalunya. SER Catalunya ha pogut parlar amb algunes de les empreses del sector que ja preveuen un increment de la seva facturació durant els pròxims anys. La indústria i les universitats coincideixen que ara és un bon moment per l'aeroespacial a Catalunya.

És un sector emergent i bona part de les empreses encara no tenen grans números de facturació. Tot i això, el creixement és una realitat. A l'empresa Rokobun, dedicada a l'assessorament a empreses que fan servir sistemes de navegació via satèl·lit, van començar 4 persones l'any 2015 i ara esperen créixer cap a “20 o 25 persones en pocs anys”. Explica el seu director Miquel García.

El cas de Pangea Aerospace també és significatiu. Estan buscant fins i tot una nova seu i volen contractar el triple de treballadors que tenen ara, en els pròxims mesos. L’Adrià Argemí, un dels Co-Fundadors de l’Start-Up dedicada al disseny de coets rendibles i reutilitzables. Creu que el sector pot esdevenir clau per a l’economia catalana però també global en un futur pròxim.

Un altre cas és el de Sateliot, l'empresa que va rebre l'encàrrec per dissenyar el primer nanosatèl·lit de la Generalitat, l'Enxaneta, que es va llençar al març. Són més prudents però també preveuen un creixement en dos anys. El seu director Jaume Sampere assegura que fins que no tinguin una “constel·lació comercial que serà als inicis del 2023”, no facturaran als seus clients “comercialment parlant”.

La Generalitat destinarà a set milions d’euros a l’estratègia NewSpace, només l'any 2022. Inicialment, es van preveure 18 milions entre l'any 2021 i l'any 2024. Una part de la inversió anirà a l’adaptació de l’Aeroport de Lleida – Alguaire perquè pugui acollir, entre d’altres, un port espacial. De fet, Pangea Aerospace ja ha pogut fer algunes proves allà. La Start-Up ho veu com una oportunitat, tot i que el seu director critica la falta de comunicació que hi ha, diu, entre el Centre pel Desenvolupament Tecnològic Industrial (l’entitat pública responsable de l’àmbit tecnològic a l’Estat espanyol) i la Vicepresidència de Polítiques Digitals i Infraestructures de la Generalitat.

El físic i doctor en Enginyeria Aeroespacial Miquel Sureda, ho veu també com una oportunitat per retenir i atraure talent. “Al final la gent vol tornar, si tu poses les condicions molt del talent torna segur”. Creu que ens trobem en un bon moment pel sector, ja que s’han alineat diferents actors i a més, diu, hi ha un suport per part de l’administració. Ell també ha notat un creixement de l’interès pel sector.

El concepte del NewSpace, a banda de l’aeroespacial, també inclou les telecomunicacions, on creix la demanda d’estudis. De fet, segons el director de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels, Luis Alonso, l’interès pels estudis no ha deixat de créixer des que s’ofereix el doble grau entre els dos àmbits connectats. Assegura que “va començar la nota de tall en un 9,5 aproximadament i ara estem pràcticament en el 12”. El director de l’Escola també veu positiva l’estratègia NewSpace de la Generalitat: “nosaltres com a formadors la veiem molt en positiu”.

Una mostra de l’increment de l’interès dels estudiants és l’Associació de la UPC, Cosmic Research que va llençar Bondar, el dia 30 de novembre, segons expliquen, el coet més potent que s’ha enlairat a Catalunya, a uns 7800 metres. Tot i l'optimisme és un moment inicial encara pel sector. La setmana passada la Generalitat va crear la Digital Catalonia Alliance que aspira a ser un espai de trobada per les iniciatives del sector.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00