Historia
Cròniques alcoianes

Sant Antoni i el Rei Pàixaro de Biar

Cròniques alcoianes analitza la tradició de celebrar el patró dels animals en la comarca

El rei Pàixaro de Biar / Arxiu Municipal d'Alcoi

Alcoy

El 17 de gener és la festivitat dedicada a sant Antoni Abad, encara que en molts llocs traslladen la seua celebració al cap de setmana més pròxim. El sant va viure 105 anys, longevitat atribuïda al fet de portar una vida sana. Va ser el fundador de l’eremitisme característic del primer cristianisme.

Se’l considera el patró dels animals perquè els defensava o atenia quan estaven malalts. D’ací naix el costum de la benedicció dels animals. En moltes de les seues imatges, apareix acompanyat d’un porquet, per la qual cosa és conegut popularment com “Sant Antoni del porquet”.

Des dels Ports al Baix Segura totes les comarques valencianes mantenen cerimonials semblants per a celebrar aquesta festa del foc. A les nostres comarques centrals la festa gira al voltant de fogueres gegantesques, com la de Canals. Altres llocs combinen aquests cultes al foc amb romeries, fires i porrats.

A Biar, pel contrari, la festa de Sant Antoni va lligada a altra celebració, una de les més antigues conservades: la Cavalcada del Rei Pàixaro. El seu origen està relacionat amb les festes de bojos del Dia dels Innocents, el rei dels quals era aquest rei. Paulatinament, aquesta festa va ser prohibida a partir del segle XV i hui només es conserva a Biar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00