Sociedad

El volum transvassat del Ter cap a Barcelona segueix per sota del màxim acordat

El 2021 es van transvassar 130 hectòmetres cúbics de la conca del Ter cap a la del Llobregat quan el màxim per any fixat a l'acord del Ter son 140.

Una imatge d'arxiu del Ter des de la presa de Colomers. / Imatge: D.P.

Girona

El 2021 es van transvassar 130 hectòmetres cúbics des del Ter cap a l'àrea urbana de Barcelona, segons dades facilitades per l'Agència Catalana de l'Aigua. És una xifra clarament per sota del màxim que fixa l'acord del Ter, firmat l'agost del 2017 per anar reduint l'aportació d'aigua del Ter cap al Llobregat.

Aquest acord, entre d'altres coses, fixa un màxim de 166 hectòmetres cúbics transvassats a l'any i no superar els 140 en una mitjana de 5 anys.

El 2018, el primer d'entrada en vigor, van ser 135 hectòmetres cúbics els que van anar de la conca del Ter cap a la del Llobregat. El 2019 la xifra va pujar fins a 141 però el 2020 va caure fins els 129 en un any que l'ACA qualifica d'atípic pels efectes del Glòria i el confinament derivat de la còvid. Aquest 2021 s'ha tancat amb 130 hectòmetres cúbics que fan que els objectius pactats es compleixin amb escreix.

A mitjans de la primera dècada del segle XXI el volum transvassat va arribar a superar els 200 hectòmetres cúbics a l'any i de cara a 2027 l'acord es torna més ambiciós ja que el volum màxim transvassat s'ha de reduir fins als 90 hectòmetres cúbics.

Aigua és vida

La plaforma Aigua és Vida, un dels signants de l'acord, posa un "aprovat" als números perquè, com explica el seu portaveu, Pau Masramon, "hi ha una preocupació per una cosa que durant 50 anys no va preocupar gaire o gens" però creu que "hi ha un problema de seguiment real" de les dades i reclama poder-ho fer "sobre el terreny".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00