Actualidad

Els lloguers es podran actualitzar en funció de l'increment dels salaris

A més es crea un protocol amb la Batllia per acompanyar a les famílies per avançar-se als desnonaments

Andorra

El Govern ha aprovat el projecte de llei de mesures de protecció, d'estímul del mercat i de governança en l'àmbit de l'habitatge. Entre les accions que inclou hi ha la pròrroga dels contractes que finalitzen durant l'any 2023. A nivell d'actualització de preus, els propietaris només podran pujar el mateix percentatge que el Govern fixi en relació a l'augment dels salaris per l'any vinent.

El ministre portaveu, Eric Jover, ha manifestat que es vol tenir una certesa sobre com tancarà l'any l'IPC per fixar l'increment dels salaris i que pot ser que no sigui tota la inflació. Aquest serà el percentatge que els propietaris podran actualitzar als contractes de lloguer.

En el cas que la propietat vulgui recuperar el pis per a ús propi o familiar haurà de presentar una declaració jurada. I s'insisteix en la possibilitat d'augmentar fins a un 10% el preu si hi ha un acord entre propietari i llogater i amb un nou contracte de cinc anys. En aquest cas, serà pels contractes que es van prorrogar l'any 2019 i 2020.

Una de les novetats és la creació d'un protocol entre la Batllia i Afers Socials per avançar-se als desnonaments i oferir un acompanyament a les persones vulnerables. El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha explicat que es tracta d'una demanda constant del Consell d'Europa.

Així mateix es preveu canviar el Codi de procediment civil per recuperar els pisos abandonats pels llogaters. Serà suficient amb una inspecció ocular de l'òrgan judicial.

La llei atorga drets d'adquisició preferent al Govern en casos d'execució hipotecària dels bancs o que es subhastin per tal de poder-los adquirir i posar-los al mercat de lloguer a preu assequible. Així mateix, s'ha trobat el mecanisme per accedir a les dades de titularitat dels pisos buits per intentar fer propostes als propietaris per posar els pisos al mercat de lloguer.

Altres novetats fan referència a la modificació de la Llei de l'IGI i es crearà un tipus de gravamen específic de l'1% per les adquisicions d'habitatges destinats al lloguer fetes per particulars a empreses. També es modifica l'impost sobre Habitatge de pisos buits que passarà de 5,05 euros el metre quadrat a deu. Pels que estan a la venda, el preu no podrà ser superior al del mercat per evitar la picaresca. En aquest cas s'elimina l'exempció de les terceres residències. Tindrà una naturalesa finalista, és a dir, el destí serà la promoció d'habitatge social o habitatge de preu assequible.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad