Sociedad
40 ANYS DELS AIGUATS

Andorra està avui més preparada i és més resilient en cas d'aiguats

L'episodi viscut el 1982 es pot tornar a produir en cent anys però el país té ara les eines legislatives, tecnològiques i de recursos humans necessàries per evitar una catàstrofe, segons els experts

Especial Aquí Andorra pels 40 anys dels aiguats realitzat en directes des de la Rotonda. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

Andorra està avui més preparada i és més resilient en cas d'aiguats. Així ho indiquen els experts que han estudiat el fenomen viscut ara fa 40 anys i que aquest dilluns, coincidint amb l'efemèride, han participat al programa especial de Ràdio SER Principat d'Andorra per commemorar-ho, en directe des de la Rotonda, un dels punts neuràlgics del desatre.

La coordinadora de l'àrea de ciències de la terra i de l'atmosfera d'Andorra Recerca i Innovació, Laura Trapero, ha estudiat en profunditat l'episodi viscut el 1982. I assegura que les medicions d'avui sumat amb la tecnologia disponible permeten tenir mapes de previsió molt més fiables que els que hi havia fa quaranta anys de manera que es pot actuar més ràpidament, per exemple per evacuar població en risc.

Trapero ha coincidit amb l'investigador i historiador Joan Lluís Ayala, també present al programa especial, en què l'orografia del terreny i el relleu van propiciar la concentració de la massa d'aire càlida i humida que provenia de Galícia provocant un efecte d'esponja. De fet, es van registrar nivell de pluja mai vistos fins a aquell moment de fins a 150 mil·límetres a l'estació del Serrat.

Especial 40 anys dels aiguats (07/11/2022)

01:00:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_andorra_aquiandorra_20221107_150000_160000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ayala, però, ha volgut remarcar que els aiguats del 1982 no han estat el més importants de la història d'Andorra. Té datats dos episodis com a mínim similars, un al segle XVIII i un segon el 1937, fins el punt que el primer va modificar el curs del riu. Malgrat això, el què sí és cert és que els aiguats del 1982, pel volum de població existent al país en aquell moment, van ser els més mortífers, amb dotze víctimes mortals.

Cada cent anys, aproximadament, es produeix un fenomen similar. La diferència entre el 1982 i ara és la capacitat de resiliència del país. Les inversions realitzades després dels aiguats d'ara fa 40 anys han permès reduir-ne l'impacte, així com el desplegament legislatiu per evitar, per exemple, la construcció prop dels marges, segons ha destacat al mateix programa especial el director d'Ordenament Territorial, Manel Riera.

Un altre factor important en aquests 40 anys és la creació del servei de Protecció Civil que aleshores no existia. Un organisme que ha evolucionat amb el temps i que ara està completament professionalitzat. La recent llei actualitza les seves funcions i el prepara per a situacions de màxima emergència, utilitzant nous recursos com ara la tecnologia que permeten avançar-se a episodis com els dels aiguats. Així ho ha posat de relleu el seu cap, Cristian Pons.

El programa especial ha comptat amb tres testimonis d'excepció d'aquella tragèdia: Amadeu Rossell, fill de l'empresari massanenc del mateix nom mort durant els aiguats; Rémy Guash, afectat; i Joan Saurí, aleshores president de la Unió de Radioaficionats d'Andorra, entitat clau durant l'episodi per permetre la comunicació amb l'exterior.

L'especial ha estat possible gràcies al suport del comú d'Andorra la Vella, del Consell General i del Govern d'Andorra.

Reportatge sobre els aiguats d'Andorra del 1982

05:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1667836830887/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00