Sociedad

Pràcticament tots els treballadors tindran augment salarial l'any vinent

Així ho ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, durant la presentació del projecte de llei de mesures en matèria salarial i d'habitatge, un cop han comprovat com el Consell Econòmic i Social no s'ha posat d'acord

CEsteve

Andorra

D'aquesta manera, el 94% de tots els treballadors tindran un increment salarial que variarà en funció del sou que cobrin. Així, per decret augmentaran un 7% el salari mínim i les pensions que es vinculen amb el LECS i per llei, cada 200 euros de més es baixarà l'increment un 0,5%, fins a arribar als qui cobren 4.000 euros.

Diu Espot que cal trobar mesures ponderades que intentin ajudar al màxim de població sense ensorrar el teixit productiu i per això, només l'aplicaran als qui faci un any que estan contractats.

Afirma que l'executiu recomana augmentar el salari de tots els treballadors un 7%, per això tot el cos funcionarial públic tindrà un increment d'aquestes característiques, independentment del salari que percebin.

Per altra banda, el projecte de llei permet un augment dels lloguers del 5% per als contractes que finalitzin l'any vinent i del 2% per als qui encara el tinguin en vigor. D'aquí que novament apel·li a la ponderació, per no desincentivar el mercat de l'habitatge de lloguer.

Finalment, el cap de Govern s'ha compromès a millorar el càlcul dels índex del cost de vida, tal com li ha reclamat el representant de la patronal.

D’altra banda, Espot recorda al Raonador del Ciutadà que aquest any han apujat molt més del 10% el salari mínim

Marc Vila defensava aquest augment per equiparar-lo a l'índex del 60% respecte al salari mitjà, que estableix la carta social europea, però el Cap de Govern, Xavier Espot, ha contestat que amb els dos increments que han aplicat enguany, més el que entrarà en vigor a partir de l'u de gener del 2023, el salari mínim haurà crescut gairebé un 15% respecte al d'ara fa un any. Molt més, per tant, que el que demanava el Raonador. És per això que també dona per complert aquest objectiu, perquè si bé és cert que encara no hi arriba del tot, amb les prestacions que ofereix el Govern, queda compensat. A més, recorda que amb la pandèmia ja el van ajornar.

Finalment, quan a la demanda d'estendre la gratuïtat del transport públic als temporers, manté la negativa a aplicar-ho perquè, malgrat que la seva situació està completament regulada, és feina del Govern decidir a qui, o a partir de quan, les persones poden gaudir de les seves polítiques d'ajuts.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00