Sociedad
RESIDUS

FEDA destinarà 9,5 milions per adaptar el forn incinerador

És un dels punts que preveu el pla d'obsolescència de la central tèrmica i que s'ha elaborat a partir de les directrius europees

Un moment de la compareixença davant la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Un moment de la compareixença davant la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. / M.F.

Andorra la Vella

FEDA destinarà 9,5 milions d'euros per adaptar Ctrasa

És un dels punts que preveu el pla d'obsolescència de la central tèrmica i que s'ha elaborat a partir de les directrius europees que obliguen, entre altres a disposar del material més eficient en cada moment. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha avançat que el pla d'inversions en els pròxims anys fregarà els 10 milions, més de la meitat dels quals serviran per canviar la turbina i així generar més energia amb menys residus.

També contempla una reducció progressiva de la capacitat de la planta fins al 2035, tot i que afirma que segurament s'haurà d'avançar. Això tindrà un cost d'un milió d'euros que forma part del pla d'inversions. A més, confirma que a mesura que es completi el Pla de Residus, i per tant se'n generin menys, la planta acabarà tancant.

Quant al futur de la xarxa de calor, la ministra ha recordat que hi ha altres fonts energètiques, com ara la biomassa o el biogàs, que podrien alimentar-la en el cas que tanqués definitivament el forn incinerador. Per altra banda, ha confirmat que seguint les directrius europees, han aprovat un reglament per reduir les emissions de difernets agents contaminants.

Calvó ha ofert aquestes explicacions durant la compareixença a la comissió del Consell General responsable i en la qual ha defensat el Pla Nacional de Residus, que entre altres coses preveu una reducció global dels residus del 65% el 2035. També ha confirmat un pla d'ajuts perquè les empreses s'adaptin a la llei d'Economia Circular, que repetirà la xifra de 150.000 euros que tenia enguany, i ha descartat de moment crear alguna nova taxa en aquest camp.

Estalvi energètic

D'altra banda, la ministra de Medi Ambient defensa els camps de neu i recorda que les mesures d'estalvi energètic no han de posar en risc els negocis.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha valorat l'esforç que han fet les estacions d'esquí en matèria energètica, malgrat que segons publicava ahir el departament d'Estadística, han consumit un 17% més d'electricitat que el desembre del 2021. En aquest cas, ha explicat que és normal que activessin els canons de neu, tenint en compte les poques precipitacions que s'havien produït, però també que han intentat reduir el consum a través de la restauració. En aquest punt, insisteix que l'estalvi energètic no ha de perjudicar el negoci.

La ministra ha valorat molt positivament l'esforç que fa cada sector i ha recordat les bones dades que deixava el sector comercial d'Andorra la Vella i Escaldes Engordany, i també del de les famílies.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00