Actualidad
AMB VEU DE DONA

Nàdia Olm: "És molt important tenir referents femenins en l'esport"

La jugadora de rugbi ha estat cabdal en la progressió d'aquest esport entre les noies i confia en seguir vinculada en el seu creixement un cop deixi la competició. I ha estat la darrera de les protagonistes de la cinquena temporada de 'Amb veu de dona'

Nàdia Olm als estudis de SER Andorra durant l'entrevista per a la sèrie 'Amb veu de dona'. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

Nàdia Olm neix en plena celebració dels jocs olímpics de Barcelona 92. I sembla premonitori perquè la seva serà una vida marcada per l'esport.

Es la primera dels tres fills del matrimoni entre Gerard Olm i Raquel Rouppert en què la muntanya i la neu conformen part de l'eix central de la família.

Gerard Olm és alpinista, participant des de jove en diverses expedicions a l'Everest i altres muntanyes destacades del món, i Raquel Rouppert, mestra de professió, també és una amant de la natura i el muntanyisme. El fet de néixer a parròquies altes condiciona la vida de la Nàdia malgrat que l'esquí i en general els esports de neu no són el seu fort.

Filla d'alpinista, germana d'esquiador de muntanya d'elit i d'escaladora, la Nàdia Olm trenca la tradició familiar i s'enganxa al rugbi gràcies a un professor del Lycée apassionat d'aquest esport. Reconeix que sempre li han agradat més els col·lectius que els individuals i especialment els esports de contacte. I després de provar moltes disciplines (des de la dansa al patinatge artístic, passant per l'handbol o l'esquí) finalment es decanta pel rugbi.

Nàdia Olm en una sortida a la muntanya. / Nàdia Olm

Sense tradició familiar pràcticament al respecte, llevat d'un avi francès, la Nàdia s'hi enganxa des del principi i des de ben jove. Amb 17 anys ja participa en el primer Europeu i, malgrat jugar només deu segons, s'hi queda impregnada per sempre més. "Va ser tan intensa l'experiència que durant dos dies anava vestida de rugbi tot el dia" explica.

Nàdia Olm amb la selecció de rugbi a 7. / Nàdia Olm

Estudia al sistema francès i amb 18 anys marxa a Tolosa a cursar dret tot i que de seguida s'adona que no és al què es vol dedicar. Continua estudis amb una diplomatura de comunicació per saltar posteriorment a Inef. I mentrestant, desenvolupa una carrera meteòrica al rugbi a 13 a França, aconseguint dos cops el campionat nacional de l'especialitat i ser seleccionada per al mundial.

Nàdia Olm durant la disputa d'un partit. / Nàdia Olm

L'aportació que el rugbi li proporciona a nivell humà és molt important. L'ajuda en la seva vida diària personalment i professionalment. Els valors de respecte, sacrifici i treball en equip centren la seva vida i la seva activitat. I assegura que qui no coneix l'esport del rugbi no pot entendre perquè enganxa tant.

La Nàdia va començar amb molts pocs referents femenins, tot i que ja existia un equip al VPC de veteranes. I aquest fet la motiva per empenyer i formar-se per trencar els estereotips que envolten un esport fins aleshores molt masculinitzat.

La seva aportació a la progressió del rugbi femení andorrà ha estat cabdal. En deu anys, s'aconsegueix selecció a 7, a 13 i a 15, equip sènior al VPC, una lliga i algunes jugadores triomfant fora del país.

I quan més alt volava, la Nàdia es lesiona greument del genoll i ha de renunciar a disputar amb França el mundial de rugbi a 13 femení, el primer cop en la història que una andorrana formava part del quadre d'elit del rugbi francès.

Sent que perd un tren que no tornaria a passar, perquè es trobava al final de la seva carrera esportiva. Però la lesió també l'ajuda a créixer i madurar.

D'ella n'extreu diverses lliçons positives: "la paciència, no resignar-se, saber tirar endavant, saber relativitzar i també saber demanar ajuda quan cal".

Recuperada ja de la lesió, la Nàdia Olm torna a l'Europeu amb Andorra enguany i als jocs dels petits estats amb l'equip de rubgi a 7.

I confia en seguir trencant estereotips, contribuint amb el seu granet de sorra a impulsar el rugbi femení des del camp, des de la grada, des dels despatxos i també des de la cadira de seleccionadora.

Nàdia Olm saltant en paracaigudes. / Nàdia Olm

L'indignen les justícies i especialment les desigualtats de gènere i no entén perquè encara avui les dones han de disputar les competicions en camps d'entrenament mentre els homes ho fan als camps principals. Tampoc les diferències salarials o la poca atenció mediàtica de l'esport femení en general.

Amb Nàdia Olm tanquem la cinquena edició de la sèrie "Amb Veu de Dona" que ha comptat amb el suport del Govern d'Andorra i el patrocini d'Andorra Telecom.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00