Sociedad

Junqueras condiciona el suport a CiU a un canvi de la política econòmica

El líder d'ERC assegura que ''no ens hem de perdre amb la governabilitat fins que no tinguem clar el procés''

El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras -ACN-ACN

El candidat d'ERC a la Generalitat, Oriol Junqueras està convençut que el procés sobiranista ha sortit ''reforçat'' amb la nova configuració del Parlament. Per Junqueras cal que CiU ''doni senyals'' d'haver entès ''el missatge'' que han donat els ciutadans tot i que no descarta tampoc que pacti amb el PP o el PSC.

Más información

Per això creu que el primer pas és que Convergència i Unió demostri que ''vol tirar el procés endavant'' i que està disposada a ''fer canvis en la seva política econòmica'' per decidir si ERC li dóna suport polític ja sigui des de dins o des de fora del Govern. Per Junqueras, Mas ha de ser el proper president de la Generalitat però no ha aclarit si ERC votarà a favor de la seva investidura.

El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras considera que Convergència i Unió ha de fer ''senyals'' d'haver entès ''el missatge'' i demostrar que no pactarà amb el Partit Popular en ajuntaments o per qüestions pressupostàries com ha fet els darrers anys per tal de poder comptar amb el suport d'ERC. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras ha assegurat que CiU ha de senyalar que el procés ''va endavant, serà clar i explícit'', i també ha de demostrar que està disposada a fer canvis en ''la política econòmica'' en la línia que proposa ERC ''per una fiscalitat més justa''.

Només en aquest cas, Junqueras està disposat a parlar ''de governabilitat, que es pot sustentar ''des de dins o des de fora''. En una entrevista a Rac1, Junqueras no ha descartar donar suport a CiU però ha demostrat la seva voluntat d'aconseguir ''un acord més ampli'' que inclogui més forces polítiques, sindicals i empresarials.

Per Junqueras, l'agenda nacional és un dels condicionants a l'hora de donar suport a la federació nacionalista, i ha destacat la situació ''privilegiada'' però ha demanat ''no apropiar-se del procés'' ja que considera que ''a tots ens convé que hi hagi lideratges compartits'' i que cal acompanyar els ciutadans. Ena quest sentit, Junqueras creu que la nova composició del Parlament ''reforça'' la independència, i tal i com ha declarat, la independència ''és molt més a prop'' a dia d'avui. ''CiU és més feble'', creu Junqueras, ''però el procés és més fort i més plural''. Per Junqueras també cal que CiU estigui disposada a sortir a l'exterior per explicar Catalunya i el procés sobiranista.

Segons el punt de vista d'Oriol Junqueras, els resultats electorals demostren una majoria pel dret a decidir al parlament, i considera que el bloc sobiranista s'ha desplaçat cap a l'esquerra mentre que el bloc de centre-esquerra s'ha desplaçat cap al sobiranisme i que ERC n'és el ''punt de confluència''.

Oriol Junqueras també assegura que el proper president de la Generalitat ha de ser Artur Mas perquè és l'únic candidat que té una majoria àmplia, però n oha aclarit si ERC votarà a favor de la seva investidura o no. Per Junqueras, ''no tindria sentit'' buscar un candidat alternatiu ja que ''no es pot vestir una majoria alternativa'' i ''no farem coses rares'', ni cal ''fer ballar l'aigua a ningú''. Junqueras ha dit que la decisió d'aquest suport s'ha de decidir en el sí del partit.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00