Sociedad | Actualidad

Contra les ablacions de clítoris

Un jutjat de Girona ha prohibit a dues nenes de Girona viatjar a Gàmbia, el país d'origen dels seus pares per la sospita que la família tenia planejat fer-les una ablació de clítoris

Entre gener i setembre, la policia ha atès a les comarques de Girona 9 menors en aquesta situació, més de la meitat de tots els casos detectats a Catalunya, que són 16.

El cas més recent que ha arribat al jutjat és d'aquest novembre. La feina coordinada dels serveis socials, ensenyament, departament de salut i policia, va permetre saber que dues germanes de 12 i 13 anys amb família procedent de Gàmbia, anaven a fer un viatge, sense els seus pares, al país d'origen.

Más información

Les havia d'acompanyar una veïna. Entre que no estava clar el motiu del viatge; que no havien informat a l'escola i que els pares no anaven amb elles, els Mossos d'Esquadra ho van posar en coneixement del jutge que ha retirat el passaport a les menors perquè no puguin sortir.

Hi ha el risc i la sospita que un cop allà, els facin una ablació. La cap de la unitat de proximitat i atenció al ciutadà dels Mossos a Girona, Rosa Negre, ha explicat que la seva feina se centra sobre tot en fer pedagogia entre les famílies subsaharianes, que viuen aquí per evitar que les seves filles no puguin viatjar fins que no siguin majors d'edat

Un altre cas en el que ha intervingut la justícia, fa poques setmanes a Girona, és el d'una nena de pocs mesos, també de família gambiana, que pretenia viatjar al seu país d'origen. Aquesta nena té una germana més gran que en un viatge anterior de la família, va ser mutilada tot i que els pares havien firmat un document on es comprometien a no fer-li l'ablació.

De gener a setembre d'aquest any, els Mossos d'Esquadra han atès 9 nenes a les comarques de Girona que estaven en situació de risc de patir una ablació. A tot Catalunya han estat 16.

Els experts alerten que el circuït està fallant

La professora d''Antroplogia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona, Adriana Kaplan, assegura que el protocol el·laborat per prevenir els casos d'ablació, i que fa més de 10 anys que funciona, ésl'adequat; però considera que està "fallant la seva aplicació".

Alerta que el personal que intervé en el circuït d''atenció a les families de països on es practica la mutilació genital femenina "no té prou formació i els consells i l''atenció continuada que haurien de rebre aquestes families per conscienciar-se que es tracta d''una pràctica nociva, no s'acaba produïnt".

"La experiència és que quan es fa un treball de prevenció, les nenes tornen sempre intactes", assegura Kaplan, que afegeix que "la formació dels treballadors d'atenció primària, salut i educació ha de ser fort, perquè treballen amb persones que han de vèncer unes tradicions que ells tenen com a fèrmes, com a consolidades".

El testimonio de Adama Valdés, victima de ablación, en el Día Mundial Contra la Mutilación Genital Femenina

01:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120206csrcsrsoc_3.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00