Sociedad
ES TRENCA EL PACTE A REUS

Els governs CiU-PP es mantenen a d'altres municipis tarragonins

El trencament del pacte de govern de CiU amb el PP a Reus no provocarà, de moment, cap ona expansiva cap a d’altres municipis amb els mateixos colors.

D'esquerra a dreta, Carme Cros (PP), Mercè Dalmau (CiU) i Xavier Martí (PLIC), el dia de la signatura del pacte de govern a Cambrils l'any 2011 / Marc Cervelló ACN

Reus

El pacte de govern CiU-PP existeix a d’altres municipis del Camp de Tarragona com ara Cambrils, a on després de 3 anys i mig no es preveuen novetats en aquest àmbit. L’alcaldessa convergent, Mercè Dalmau, té el suport del PP i la PLIC, tres partits que han sumat esforços en un anomenat pacte de gestió municipal que també neix després d’enderrocar un govern tripartit (PSC, ERC i ICV) amb l’exalcalde Robert Benaiges al capdavant.

A Cambrils, a diferència de Reus, en cap cas hi ha hagut tensions polítiques derivades del procés endegat per la Generalitat de Catalunya, i les discrepàncies han quedat reduïdes a la simple gestió municipal.

Calafell, sense canvis

A Calafell el tàndem CiU-PP continuarà pedalant fins al mes de maig, i no es preveu cap canvi al cartipàs fins a les properes eleccions municipals. El batlle, Joan Olivella, diu que l’escenari nacional no afecta: “hem tingut les nostres diferències ideològiques, però sempre des del respecte i continuant amb normalitat la gestió del dia a dia”.

ERC i PP, junts a Mont-Roig

A Mont-Roig del Camp qui governa amb el PP i d’altres entitats municipalistes és Acord Municipal-ERC. L’alcalde, Ferran Pellicer, insisteix en que no ha rebut cap tipus de directriu des de la direcció republicana i que es continuarà treballant com fins ara, posant el focus exclusivament en la gestió municipal.

Salou, l’altre pacte trencat

Al Camp de Tarragona, fins fa poc menys de mig any, hi havia un altre municipi amb un govern dirigit per un alcalde convergent, Pere Granados, amb el suport del Partit Popular. En aquest cas, el pacte es va trencar a principis d’estiu, quan estava previst un relleu a l’alcaldia i que Mario Garcia prengués la vara de batlle fins a final de mandat.

Al centre, l'alcalde de Salou Pere Granados (CiU), a la dreta, Mario Garcia (PP), el dia del trencament del govern / Marc Càmara

Ara bé, en aquest cas, el pacte no es va trencar tampoc per discrepàncies polítiques derivades del procés, sinó per enfrontaments personals entre Granados i Garcia. Durant més d’un any, l’alcalde convergent va estar insistint en la manca de responsabilitat i de fidelitat del seu soci, una tensió política que, a mesura que s’acostava el relleu, pactat des de l’inici del mandat en el pacte de govern, es va anar intensificant.

Quan la situació ja no era sostenible, el mateix Partit Popular va anunciar que abandonava el govern perquè no es garantia el compliment del pacte de govern. Una renúncia l’alcalde Pere Granados va assegurar que anava precedida de diferents negociacions amb d’altres partits polítics per intentar una moció de censura.

Altres exemples

CiU i PP també han governat a Torredembarra, on després del terratrèmol judicial el pacte es va acabar trencant. Al Vendrell, fins fa pocs mesos governava un pacte amb tots els partits polítics excepte Plataforma per Catalunya, una unitat que es va trencar amb el recolzament del consistori a la consulta del 9N. Aleshores el PP va abandonar el govern. Una situació similar es va viure a l'Arboç.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00