Sociedad
LA RÀDIO A LES ESCOLES

El Valor de la Diversitat

El centre Pompeu Fabra de Reus compta amb uns alumnat que el fa únic a Reus i és la gran diversitat de països de procedència dels nens i nenes, d’entre 3 i 12 que hi estudien. Som davant d’un model que ha superat la primera fase de “problema”, els anys 90, a l’estat actual realitat multicultural pròpia de les societats del S.XXI

La Ràdio a les Escoles: Escola Pompeu Fabra de Reus.

La Ràdio a les Escoles: Escola Pompeu Fabra de Reus.

36:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000076854/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Reus

Aquest dijous els de l’Hora Camp de Tarragona, dins el cicle de la Ràdio a les Escoles, hem volgut conèixer la realitat del centre de Primària Pompeu Fabra de Reus. Es tracta d’una escola pública d’una sola línia d’Educació Infantil i Primària .

El Valor de la Diversitat

El centre compta amb una particularitat que el fa única a Reus i és la seva alta interculturalitat. Això vol dir que tant hi trobem alumnes provinents de Moldàvia, Romania, França, Marroc... Una mena de torre de babel en la que “l’eix vertebrador com en totes les altres escoles és el català com a llengua i com a llengua vehicular” ha remarcat la directora del centre Núria Gassull. També ens ha explicat que “fa 25 cursos que dono classes aquí i als anys noranta vam haver d’afrontar la nombrosa arribada de nens i nenes d’origen estranger”. Una situació que amb el pas dels anys “hem aconseguit que la diversitat acabi sent un valor del centre”.

Sara Ferré, professora ens ha destacat les experiències que comparteixen els alumnes arran dels viatges que fan als seus respectius països d’origen, principalment a l'estiu, de manera que tornen amb una motxil.la plena de moments i coneixements que acaben transmetent als seus companys d’aula.

Lluís Pallejà de l’AMPA ha reconegut que en un principi s’ho van pensar amb la seva parella a l’hora de triar la Pompeu Fabra com el centre dels seus fills. Una decisió de la que no se n’han penedit perquè considera que l’escola és “un viu reflex de la societat multicultural com és la de Reus” i afegeix que “Qui no ho vulgui veure nega la realitat”.

Amb la conversa amb la directora ha aflorat la diversitat dels sentiments de pertinença que té l’alumnat. D’una banda se senten del país d’on provenen, de l’altre també diuen que estimen el país d’aquí. Un “aquí i allí” físic i emocional que ens situa davant d’una complexitat amb la que hem aprofundit amb Blanca Deusdad, professora de treball social del departament d’antropologia de la URV i professora de secundaria un bon manyoc d’anys. Deusdad ha dit que “no hi ha un reconeixement social estes de la diversitat com un valor tot i que vivim en una societat multicultural. Tenim uns valors més estigmatitzats”, de rebuig i s’ha remès a un estudi d’integració d’alumnat del 2008 on s’accentua un rebuig generalitzat cap a l’alumne d’origen marroquí. Remarca que hi ha una diversitat complexa que no pot entrar en una uniformitat.

Reportatge de l'escola Pompeu Fabra de Reus

04:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000076743/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00