Sociedad

Sense Renda Garantida

La Generalitat està impedint que les dones víctimes de violència de gènere que viuen en cases d'acollida temporals puguin cobrar la Renda Garantida. És el que constata un informe fet per una vintena d'entitats socials al que ha tingut accés SER Catalunya

Getty Images

Barcelona

Dones víctimes de violència de gènere sense ingressos ateses en centres que les ajuden a trobar feina i refer la seva vida veuen tombades les seves peticions per cobrar la renda garantida. Situació similar, que ja va explicar SER Catalunya, en les que es troben les persones sense llar o amb discapacitat i que viuen en centres temporals.

A les dones, a més, el Departament els demana tenir la sentència del cas, tot i estar acollides en un equipament especialitzat per haver patit violència i abusos per les seves parelles o exparelles. Les entitats socials, de fet, proposen que el simple fet d'estar en cases d'acollida les acrediti com a víctimes de violència de gènere.

Canviar la llei al Parlament

Per evitar aquesta exclusió, el PSC ja ha portat al Parlament de Catalunya una modificació de la llei aprovada al juliol perquè les dones agredides per les seves parelles o exparelles, i alhora les persones sense sostre, tinguin garantida aquesta prestació de 650 euros al mes. L'última aportació econòmica que havia de garantir ingressos a qui no en té cap ni un. "La nostra proposta és canviar l'article 7 i blindar les persones sense llar i les dones víctimes de la violència de gènere" explica el diputat socialista Raúl Moreno. "En el seu moment el vam redactar pensant en els avis que viuen en residències i que ja tenen totes les necessitats cobertes. El govern ha aprofitat aquest text per denegar la renda a les persones que viuen en centres socials encara que siguin temporals", explica el socialista. Aquest canvi també es podria aconseguir redactant el reglament de la llei. El propi govern ha reconegut que la falta del reglament ha provocat moltes exclusions de la renda.

Retards i incompliments de la llei

En aquest informe, que signa la federació d'entitats socials, també constaten que la Generalitat va tard a donar resposta a les sol·licituds, a vegades passats els 4 mesos reglamentaris. En algunes ocasions, quan deneguen la prestació, se salten la llei, i no expliquen per carta els motius de la denegació perquè les persones puguin recórrer. En altres, diuen, s'allarga el termini perquè demanen més documentació, que en realitat la pròpia administració ja hauria de tenir. Diretament, parlen de "procediments inadequats" i acusen el govern d'estar "apurant terminis".

A més, lamenten que el govern utilitza els ingressos puntuals que tenen les persones que demanen la renda en els darrers sis mesos, per calcular la renda com si fóssin periòdics durant tot l'any. Fet que fa que moltes persones no la puguin cobrar. Un informe, de 15 pàgines, que en els propers dies les entitats socials transmetran a la conselleria d'Afers Socials en una reunió.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00