Sociedad | Actualidad

2.000 famílies esperen un pis social d'emergència

A Catalunya hi ha gairebé dues mil famílies sense recursos que esperen un pis de lloguer social perquè l'administració els hi ha adjudicat a través de les meses d'emergència. Són dades globals, del mes de març, tot i que a dia d'avui la situació segueix pràcticament igual. El problema, segons els ajuntaments i la pròpia Generalitat, és que no hi ha pisos disponibles.

ACN

Barcelona

Les "meses d'habitatge d'emergència", es van crear al 2015 per reallotjar de manera urgent les famílies expulsades de casa seva. Ja fos perquè els bancs els feien fóra de casa perquè no pagaven la hipoteca, per impagament de lloguer, o perquè eren dones víctimes de violència de gènere que necessitaven allunyar-se del seu agressor i no tenien on anar. Tres anys després, aquestes meses estan col·lapsades. A data de març, els 11 ajuntaments que en tenen una, més la taula genèrica de la Generalitat han adjudicat un habitatge social a 1.896 famílies que no hi han pogut entrar a viure en cap habitatge perquè no hi ha pisos per tothom. Hem pogut parlar amb algunes d'aquestes famílies, ajudades per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Ripollet.

L'angoixa d'esperar un habitatge d'emergència

02:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001366385/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Una d'aquestes 2.000 llars era la del Jordi, de Cornellà, que fa dues setmanes es va sucidar quan li va arribar la comitiva del desnonament. Cornellà és, a data de març, l'ajuntament amb més famílies vulnerables esperant per un habitatge social d'emergència. N'hi havia 360. El segueix Barcelona, amb 329, i l'Hospitalet, amb 320. A Badalona eren 75 famílies en espera, Terrassa en té 40, Sant Adrià del Besós 35, Lleida hi ha 14 famílies esperant i a Sabadell només els hi consten tres. A Vic totes les persones que han demanat un habitatge se'ls hi ha adjudicat, tot i que en la majoria de casos no arriben a tramitar aquestes ajudes perquè l'ajuntament destina fons en pagar-los el lloguer. Sant Cugat no aclareix si hi ha persones al seu municipi esperant un habitatge ja adjudica i l'únic consistori que tres mesos després no ha donat encara cap dada és el de Martorell. En realitat, però, la més extensa, és la de la Generalitat, que compta amb 721 persones esperant un habitatge social.

Un peix que es mossega la cua

L'ajuntament de l'Hospitalet explica que moltes d'aquestes famílies esperen a l'habitatge afectat, mentre el conistori intenta paralitzar pràcticament tots els desnonaments. Els que ja han estat expulsats viuen a l'alberg municipal per sense llar, fins i tot hi ha famílies amb menors a càrrec. A altres persones els hi paguen pensions i hotels. "És un peix que es mossega la cua. Potser aconseguim vint pisos però ens segueixen arribant famílies desesperades", assegura Pepe Castro, tinent d'alcaldia d'habitatge, que demana una política estructural de la Generalitat per aconsgeuir molts més habitatges socials, construïnt-los o demanant-los als bancs.

Sabadell, en canvi, on detecta que tenen més gent és en l'espera per fer el tràmit a demanar l'adjudicació. Tenen prop de 500 famílies en aquesta situació, a qui mentre se'ls hi adjudiqui un pis, mantenen vivint també en hostals i pensions.

La Generalitat reconeix el problema. Fonts del govern expliquen que no hi ha vivenda per tothom. Tot i que han aconeguit que els bancs els cedeixin un miler de pisos que estan buits, admeten que no han pogut construir habitatge de protecció social durant la darrera legislatura perquè l'Incasol, l'entitat promotora d'habitatge públic, estava arruinat i ple de deutes. L'altre problema, apunten des del govern català és que falten diners, especialment els que provenen de l'estat amb el pla estatat de vivienda.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00