La Generalitat desencalla 10 milions per atendre als menors migrants
Es comprometen a donar immediatament un sostre a tots els joves quan se'ls detecti a Catalunya, obrint més de 400 places en centres de nova creació. Tot i això aquesta passada nit 9 menors han tornat a dormir a terra.
Barcelona
Després que SER Catalunya destapés que els menors immigrants que arriben a Catalunya estaven dormint en condicions pèssimes, al terra i sense ni tan sols una manta a la fiscalia de menors de Barcelona, la Generalitat ha anunciat que hi posa remei. Es comprometen a donar "de manera immediata" un centre a tots els joves, que no tornaran a dormir en aquelles condicions. I per fer-ho obren 418 places de nova creació. D'aquestes, 250 són en centres de primera acollida i 168 en pisos de transició per als joves que estan entre els 16 i 18 anys. Una eina per encarar-los a la vida adulta.
Tot i així, la passada nit de dimarts, just després d'aquest anunci, nou menors magribins han tornat a dormir al terra de la fiscalia de menors, segons ha pogut saber Ser Catalunya. La Generalitat explica que ahir sí que hi havia places per ells. El problema és que éls centres on els havien de portar eren de fóra de la provincia de Barcelona i no hi havia ningú que els pogués portar fins allà. L'únic conductor de la generalitat havia de descansar, i els mossos no els van poder oferir cap vehicle de suport.
La Fiscalia afegeix que la situació va a pitjor. Els nois haurien furtat una bossa d'una senyora que durant el dia era a la fiscalia, i també afirmen que cada cop hi ha més baralles entre els joves en aquest espai judicial. El govern nega que es donin aquestes baralles i furts en seu judicial.
De l'atenció policial a la social
Però els canvis van més enllà. El departament de Chakir el Homrani vol impulsar una nova manera d'atendre els menors migrants. La intenció, segons ha dit el propi conseller, és "atendre primer les necessitats físiques i de salut, i reduir la violència simbòlica amb un acompanyament més amable".
Des del 2010, els joves només trepitjar Catalunya són traslladats fins a la Ciutat de la Justícia (a l'Oficina d'Atenció al Menor dels Mossos) amb agents de policia i vehicles policials logotipats. Fins que no acaben tots els tràmits, que es pot allargar fins a tres hores, no se'ls porta a un centre de menors. I quan se'ls hi troba una plaça, són també traslladats per patrulles de Seguretat Ciutadana d'arreu de Catalunya, que en reiterades ocasions ja havien denunciat que deixen descobertes del control policial moltes zones. Des de fa un any, quan no hi havia places suficents, els nois acavaben dormint al terra d'aquestes dependències. De fet, l'any passat havien arribat a estar vivint a les garjoles, tot i no haver comès cap delicte. I en alguns casos, no se'ls hi han tractat les malalties infeccioses com la sarna, fins que un o dos dies després van als centres de menors i són visitats per un metge.
Ara, el que vol fer la Generalitat és que els menors, només arribar, siguin traslladats a un centre. Els portaran a revisions mèdiques, podran descansar i a partir d'aquí els agents es desplaçaran fins a aquests equipaments per identificar-los. Si cal ordenar proves per determinar l'edat, "es podran arribar a fer dos dies després", però sempre sent atesos primer en aquests equiments socials, segons ha explicat la Directora General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Georgina Oliva. Als centres els visitaran persones expertes en asil, refugi i tràfic d'éssers humans i psicòlegs. També s'evitarà que el trasllat dels joves no es faci a través dels policies, sinó amb vehicles de la unitat pròpia de la Generalitat (UDEPMI) i acompanyats d'educadors. Passaran de tenir de 6 a 16 educadors socials, i de 5 a 14 conductors. Segons ha pogut saber Ser Catalunya, la Generalitat ja està en contacte amb els cossos policials per elaborar un esborrany d'aquest nou protocol d'actuació que concreti la nova intervenció que faran els Mossos.
Un canvi, que el govern ja avança que no serà de la nit al dia, sinó que s'anirà aplicant paulatinament a mesura que es vagin incorporant tots els professionals.
Crisi migratòria
El sexenni del 2009 i al 2015 arribaven, cada any, entre 300 i 400 menors estrangers sols a Catalunya. Unes xifres que ara es dónen en només dos mesos. El govern català estima que a finals de 2018 hauran entrat a Catalunya 3.200 menors estrangers sense referents familiars a qui hauran d'atendre. És més del doble que l'any passat i multiplica per 5 la xifra el 2016. Les 418 places anunciades aquest dimarts podran ser ampliables. I és que s'ha demostrat que els 1.200 llits que van obrir l'estiu passat han acabat sent insuficients.
El 95% dels menors que arriben a Catalunya són nois. Tres de cada 4 són marroquins i el 70% tenen entre 15 i 18 anys. Des del govern apunten que la població subsahariana ha augmentat en les darreres setmanes, tenint en compte el repunt d'arribades en pastera al sud d'Andalusia.
Corresponsabilitat de La Moncloa
El conseller El Homrani també ha demanat al nou president, Pedro Sánchez, que posi amb aquests nois les mateixes facilitats que amb els menors que van arribar a través de l'Aquàrius. Tant perquè es puguin adherir a les ajudes d'asil, que pràcticament no arriben al 10%, com per que s'agilitzin els tràmits per aconseguir la documentació. Tot, competències estatals.
En molts casos aquests menors poden arribar a esperar 9 mesos per aconseguir el permís de residència, i a vegades arriben passats els 18 anys, quan ja s'han quedat exclosos de qualsevol ajut social. A més, tenen greus dificultats per aconseguir un permís de treball. No hi poden accedir fins que fan els 18, quan amb la població espanyola als 16 ja tenen aquest dret.
Más información