Última hora

ELECCIONES EUSKADI Rocían con gas pimienta al candidato del PNV, Imanol Pradales, en la salida de un mitin

Sociedad

Els menors immigrants desborden l'oficina dels Mossos

Segons ha pogut saber aquesta redacció, la setmana passada es van haver d'atendre més de 30 adolescents en una sola tarda, quan fins ara no es superava la desena de menors arribats. En aquest període SER Catalunya ha tingut accés a unes imatges on es veu com un grup de joves han acabat dormint al carrer i de matinada davant de la ciutat de la Justícia. En el que portem d'any han arribat pràcticament els mateixos menors migrants sense pares que en tot l'any passat.

Joves immigrants dormint en bancs al carrer, davant la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet / Elisenda Colell CADENA SER

Barcelona

Només aquest juliol ja s'han atès 440 menors estrangers que emigren fins a Catalunya sense cap adult que se'n facin càrrec i pels qui, per llei, la Generalitat se n'ha de fer càrrec. Són els mateixos que en tot el 2015. En el que portem d'any, ja n'han arribat 1.460, pràcticament els mateixos  menors que van migrar sols fins a Catalunya en tot l'any passat, quan el govern ja parlava obertament de "crisi migratòria" i el sistema de protecció de menors experimentava moments de col·lapse.

La situació més crítica s'ha viscut la quarta setmana d'aquest juliol, on només en una tarda els mossos van haver d'atendre 30 adolescents migrants. Tres vegades més del que és habitual. El desbordament el viu sobretot la policia científica, encarregada d'agafar-los les empremtes. SER Catalunya ha tingut accés a unes imatges fetes durant el mateix període on es pot veure 6 d'aquets joves dormint en bancs del carrer al davant d'on es troben aquestes oficines, a la Ciutat de la Justícia, al voltant de les sis del matí. I és que des de fa un mes, i per ordre de la jutge degana de Barcelona des de vuit del vespre fins les vuit del matí l'espai de la Fiscalia de Menors està tancat per evitar que els joves dormin dins d'aquestes dependències.

El conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, ha asegurat que per atendre correctament els joves necessiten "major coordinació amb l'estat" i sobretot "més recursos". El Homrani ha recordat que la Generaliat, amb pressupostos prorrogats, ja ha hagut de rescatar més de 8,5 milions d'euros de fons d'emergència per atrendre als menors migrants en només 460 places que es posen en funcionament aquest agost. Si comptem amb l'ampliació de places fetes al juliol, aquest any el govern català haurà superat les 900 places de nova creació per aquests menors. Avisen, però, que cal un suport de l'Estat per garantir l'acollida i la integració dels joves, especialment laboral.

Com ja han fet altres comunitats autònomes, com per exemple el País Basc, el govern català veuria amb bons ulls que s'estableixi un sistema de quotes per atendre aquests joves arreu de l'estat.  L'altre problema, diu Homrani, és que l'atenció a la frontera sud d'aquests menors és "molt precària", i ha reclamat un canal de coordinació per poder fer alguna previsió si els joves acaben arribant fins a Catalunya.

Tenen suport

Segons ha pogut saber aquesta redacció, fonts policials asseguren que alguns d'aquests joves ja no arriben bruts ni en condicions higièniques deplorables, i les seves empremtes tampoc consten en cap registre de la policia nacional. Un fet excepcional, que fins ara no es donava, i que apuntaria que reben el suport d'algú des d'Andalusia fins a Barcelona per, com a mínim, esquivar la policia durant el trajecte.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00