Sociedad

S'imposa l'acció immediata contra l'escalfament global

L'últim informe del grup d'experts en canvi climàtic de l'ONU demana "mesures sense precedents" per limitar l'augment de la temperatura global a 1,5 graus

A Catalunya, el Govern admet que cal posar-se les piles amb les renovables i l'electrificació del transport

Cotxes circulant pel centre de BarcelonaACN

Barcelona

S’imposa l’acció immediata contra l’escalfament global. És el que conclou l’informe que ha fet públic avui el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de la ONU, l’IPCC. Aquest informe demana “mesures sense precedents” per limitar l’augment de la temperatura global a 1,5 graus. Aquí a Catalunya, el Govern admet que cal posar-se les piles amb les renovables i l’electrificació de tot el transport.

L'informe demana una transició "sense precedents" i canvis "ràpids i d'ampli abast" en el model energètic i econòmic per aconseguir que la temperatura global no augmenti més d'un grau i mig a finals de segle i els danys siguin irreversibles. Segons l'expert en canvi climàtic, Javier Martin Vide, això a Catalunya vol dir fer una aposta clara per les renovables. “S’imposa l’acció. Cal una transició energètica el més àgil i ràpida possible cap a un mix energètic de renovables que permeti abandonar els combustibles fòssils”.

Des del Govern, el cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, reconeix que Catalunya "haurà d'implementar mesures significatives" perquè les emissions de CO2 tornen a anar a l'alça. “Haurem d’apretar més. El 2014 i el 2015 les emissions van augmentar al voltant d’un 1% cada any. Són els últims anys dels que hi ha dades. I en el cas del transport l’increment ha sigut del 4%”.

En concret, segons Samitier, “Catalunya ha de fer un esforç important per anar cap a un model energètic basant en les renovables; electrificar el transport tant com es pugui, tant el de mercaderies com el dels particulars; i potenciar el transport públic”.

Segons Samitier, les probabilitats de complir aquest objectiu del grau i mig són "limitades", però s'ha d'intentar perquè els impactes sobre la població seran significatius, amb sequeres i aiguats molt més extrems.

Per la seva banda, Javier Andaluz, responsable de Clima i Energia d’Ecologistes en Acció, confia que els països, especialment d'Europa, “es posin les piles i redueixin la demanda energètica i apostin per les renovables”.

Un dels més de cent autors d'aquest informe, el catedràtic de sostenibilitat de la Universitat John Curtin d'Austràlia, Peter Newman, defensa que l'informe ajudarà a accelerar les mesures necessàries per fer front al canvi climàtic. En la roda de premsa de presentació del cicle de conferències i seminaris "Fem front al canvi climàtic", a Barcelona, Newman ha afirmat que "l'informe generarà debat" i que "les ganes de millora i de canvi que té la ciutadania permetran accelerar aquests canvis".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00