Centenari

Toni Clapés: "La ràdio genera una relació d'amor-odi, que no passa amb altres mitjans"

Els locutors de ràdio Toni Clapés i Pablo Tallón han conversat a la Casa SEAT sobre el present i el futur del mitjà, i de les oportunitats dins el sistema català de mitjans públics i privats

Converses de ràdio amb Toni Clapés i Pablo Tallón

Converses de ràdio amb Toni Clapés i Pablo Tallón

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1719570037037/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Casa SEAT ha acollit la conversa de ràdio entre els locutors Toni Clapés i Pablo Tallón, el primer liderant la franja radiofònica de les tardes al programa 'Versió RAC1' des del 2005 i el segon, presentant el matinal de SER Catalunya 'Aquí Catalunya' des del setembre del 2022.

Toni Clapés ja fa 27 anys que ocupa la franja de tardes a la ràdio, "gairebé un terç dels anys que té la ràdio", apunta Tallón. Clapés ha explicat que li hauria agradat canviar l'horari i fer altres coses, "soc bastant creatiu i a la ràdio crec que es poden fer coses noves, m'hauria agradat fer nous formats, però mai m'han deixat".

Clapés ha explicat que va treballar a l'emissora 'MK3 sonido laser', "vaig entrar i va ser com pujar al Dragon Khan". El locutor ha confessat que des de petit sempre ha volgut fer ràdio i que s'ho passa millor fent humor i sàtira. "Admiro els periodistes que ho saben tot i fan les entrevistes punyents, molt ben preparades", explica Clapés.

El locutor de RAC1 ha compartit durant la conversa que molts oients li han enviat missatges dient-li que els ha ajudat en moments puntuals. "Hi ha gent que et coneix molt i jo també explico moltes de les coses que em passen, tot i que a vegades fico més pa que formatge".

Clapés: "L'oient coneix moltes coses meves i això també fa que em senti estimat"

Clapés ha confessat que sovint té ganes de deixar la ràdio: "La vida és més que la ràdio", però després quan està fora de la ràdio diu que "torna a tenir aquesta necessitat de poder anar a l'emissora i explicar certes coses".

Toni Clapés i Pablo Tallón en les Converses de ràdio a la Casa Seat

Toni Clapés i Pablo Tallón en les Converses de ràdio a la Casa Seat / JOAN CARRION

"Es fa molt bona ràdio i la ràdio m'encanta", diu el locutor que també havia passat per Cadena Dial i Radio Corazón. Sobre aquesta última emissora, del mateix propietari que Radio Minuto, ha explicat que li van fer 'mobbing' "em van traslladar a una emissora on només treballaven dones i posaven música en espanyol". A més, Clapés ha compartit una altra anècdota amb el públic de la Casa SEAT: "En aquella emissora va arribar Ricardo Romero a treballar i jo li havia de fer de tècnic, ho feia fatal jo i em deien que no sabia res de flamenc, allà volia deixar la ràdio, tenia uns 18 anys". El pare de Clapés el va convèncer perquè aguantés una mica més treballant a la ràdio, ell regentava una sabateria i deia que "això de les sabateries també se n'anirà en orris i almenys, el seu fill tindria una sortida a la ràdio".

Més tard, Clapés va passar per la COPE d'Eivissa, però assegura que no es va adaptar, "l'illa se'm feia petita". El locutor es va presentar a unes proves de Cadena Dial, "em vaig presentar i em van agafar, sempre estaré agraït a l'Óscar Barberán i a la Reyes Mateo, i de Cadena Dial, vaig arribar a El Terrat, gràcies al Pons". Clapés explica que va quedar amb l'Andreu Buenafuente i van parlar del projecte que Buenafuente tenia al cap i li va encantar des del primer moment, "una part del Versió RAC1 té aquesta essència de El Terrat".

Sobre l'Estudi General de Mitjans (EGM), l'estudi que mesura les audiències de la ràdio, Clapés apunta que "com més hores fas, més oients tens, i això provoca programes molt llargs i perjudica el format més petit. Per això crec que les ràdios públiques tenen més possibilitats d'apostar per formats més curts i provar coses noves, la ràdio privada es juga més les garrofes perquè ha fet una inversió privada".

Clapés ha explicat que va intentar muntar una productora amb un aval de TV3, "només vaig fer un programa com a productora i vaig deixar a deure algun milió". A més, ha afegit que amb el Sardà tenien un pacte, el primer que fessin fora de la tele contractaria a l'altre, i així es va incorporar al 'Cronicas Marcianas' i vaig poder pagar el deute. "El Sardà em va salvar els mobles", diu Clapés.

Clapés: "La gent no és conscient de la quantitat de milions d'euros que es generen en una productora que fa programes per la televisió ila de gent que s'ha fet milionària"

"Jo em vaig voler fer ric i em va sortir malament", bromeja Clapés. Tornant a la ràdio Pablo Tallón explica que "sempre estem justificant el futur de la ràdio, això no passa amb els llibres, per què sempre estem justificant el futur de la ràdio?", es pregunta. Clapés diu que "sovint es comenta que els oients de ràdio són gent gran, però quan ve el públic a veure programes és gent jove". A més, afegeix que "han canviat els hàbits de consum" i ha apuntat que "hi ha molts pòdcasts que no funcionen".

Fa temps que a Toni Clapés no el sorprèn cap format radiofònic: "Els formats d'ara cada vegada són més banals i no hi ha massa preparació per part del que parla". Però ha volgut deixar clar que la ràdio tindrà vida per sempre, "tu pots estar escoltant la ràdio i estar treballant, no estar enganxat a una pantalla".

Èrika García Pujol

Èrika García Pujol

Responsable digital de SER Catalunya. Graduada en periodismo por la Universidad Autònoma de Barcelona...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00