El Centenari de la ràdio a la Conferència de l’Associació Internacional d’Arxius Sonors
Ràdio Barcelona i la Biblioteca de Catalunya celebren l’aniversari de la ràdio i els 30 anys de col·laboració amb una presentació a la jornada dels arxivers
València
Des d’aquest dilluns 23 de setembre s’està celebrant a la ciutat de València la conferència anual de l’Associació Internacional dels Arxius Sonors i Audiovisuals (IASA, en les seves sigles en anglès).
El Centenari de Ràdio Barcelona ha tingut un paper protagonista per ser el nucli de la presentació conjunta que han realitzat per Xavier Sánchez, responsable de l'arxiu sonor de Ràdio Barcelona, i Pol Cruells, de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya.
La xerrada s’ha centrat en els 30 anys de col·laboració entre la primera emissora de Catalunya i la Biblioteca, sent un exemple de col·laboració públic-privada.
Xavier Sánchez ha obert la presentació explicant els orígens de Ràdio Barcelona, la seva creació per part de l’Associació Nacional de Radiodifusió, la fusió amb Unión Radio Madrid que seria el germen de la Cadena SER i ha explicat tots els actes i especials en antena que s’han anat produint al llarg de l’any 2024 amb motiu del Centenari de l’emissora. Entre aquests actes cal destacar la Gala del Centenari, que es va celebrar al MNAC de Barcelona al mes de febrer, l'acord amb l'Escola Superior d’Arxivers i Gestors de Documents de la UAB per la digitalització i catalogació del fons fotogràfic i documental, i el Congrés Internacional de Ràdio que se celebrarà a Barcelona els dies 15 i 16 de novembre. També ha destacat els 30 anys de treball conjunt amb la Biblioteca de Catalunya.
En aquest punt, Pol Cruells ha explicat com es va iniciar aquesta relació l’any 1994 amb la cessió, per part de la ràdio, de la discografia més antiga que es preservava a la seva discoteca. Aquesta cessió va anar creixent al llarg dels anys amb la incorporació de les bobines de l’Archimag, l’arxiu magnetofònic, autèntic tresor de l’emissora, creat als anys 50 per Jordi Janer.
Durant aquest temps, la Unitat de Sonors ha tingut la missió de preservar i difondre el fons sonor de Ràdio Barcelona per la seva rellevància com a testimoni sonor de la història de Catalunya, Espanya i el món al segle XX, amb els principals esdeveniments i personalitats. Aquest fons es tracta també d’un testimoni directe per l’estudi del món de la ràdio i dels mitjans de comunicació, tant a nivell tècnic com de programació i continguts. Es tracta d’una documentació sonora patrimonial de primer ordre.
La col·lecció de cintes magnètiques en bobina oberta que ha constituït l’Arxiu Històric de Ràdio Barcelona que es conserva a la Biblioteca de Catalunya està formada per prop de 10.000 enregistraments propis de la programació emesa per l’emissora. Inclou una col·lecció de prop de 1.000 radioteatres, en català i en castellà.