100 anys amb la ràdio: 1983, l'Expropiació de Rumasa
L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país
100 anys amb la ràdio: 1983, l'Expropiació de Rumasa
02:26
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1727965083108/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Una de les notícies més importants d’aquell 1983 va ser que, per primera vegada, l’Institut Pasteur de París va ser capaç d’identificar i aïllar el virus de la SIDA.
Mentrestant, a l’àmbit espanyol, van destacar dos fets rellevants: l’aprovació de la llei de l’avortament i l’expropiació de Rumasa.
A les 11 i 42 minuts de la nit del 23 de febrer de 1983, els oients de l’Hora 25 van sentir en directe com el portaveu del govern, Eduardo Sotillos, anunciava l’expropiació de Rumasa.
La notícia tenia una gran incidència perquè Rumasa era un hòlding privat format per més de 400 empreses relacionades amb 28 sectors diferents i que, a més, no parava de créixer. El problema era que els seus comptes no eren massa clars tot i la insistència del Banc d’Espanya de voler-los auditar.
Davant la sospita d’irregularitats greus i amb el temor que una fallida del grup arrossegués l’economia espanyola, el govern de González va intervenir.
A partir de llavors va començar un procés judicial que va durar anys, durant els quals el seu fundador, José María Ruiz Mateos va protagonitzar diversos actes de protesta, sovint força cridaners:
Com ara llogar avionetes que sobrevolaven ciutats amb pancartes on es llegien missatges acusant al govern de robar-lo...
Presentar-se a les eleccions europees amb el partit Agrupación de electores Ruíz Mateos...
Vestir-se de Superman i fins i tot agredir al que era ministre d’economia aquell 1983, Miguel Boyer, i deixar per la memòria col·lectiva una escena i una expressió que passarien a formar de l’imaginari popular per més d’una generació i que segur que molts recorden: "¡Que te pego, leche!"