Centenari

Iñaki Gabilondo avisa que les fake news "han arribat per quedar-se" i que els mitjans tradicionals han de ser "jaciments d'aigua potable"

CaixaForum acull el Congrés Internacional de la Ràdio, on ponents de tot el món debaten sobre el futur del mitjà

La ràdio del futur amb el Centenari de Ràdio Barcelona

Barcelona

Més de 100 ponents de 10 països diferents debaten al Congrés Internacional de la Ràdio, una trobada clau per a l'anàlisi i el futur del mitjà. L'esdeveniment, organitzat per la Cadena SER i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha començat aquest matí al CaixaForum de Barcelona el 15 i 16 de novembre amb la presència de Salvador Illa, president de la Generalitat, i amb una ponència inaugural a càrrec del periodista Iñaki Gabilondo.

Gabilondo ha advertit que les 'fake news' "han arribat per quedar-se", i que en aquest context el periodisme haurà de fer "extraordinàriament bé" la seva feina, i que els mitjans hauran d'acreditar-se com a "jaciments d'aigua potable".

Gabilondo ha sostingut que les autoritats, les forces policials i les organitzacions periodístiques lluitaran contra les fake news, però que aquestes seguiran existint “com ho seguirà fent el delicte” malgrat que es combat.

El paper de la ràdio enfront de la desinformació

En una de les taules rodones de la primera jornada del Congrés, els periodistes Marta Martínez (Latin USA), Ramón Iglesias (SER Catalunya), Guillermo Rodríguez (Cadena SER) i Joan María Morros (RAC1 i degà del col·legi de periodistes) han debatut sobre el paper que tenen els mitjans de comunicació tradicional en la lluita contra la desinformació.

El cap de continguts de SER Catalunya, Ramon Iglesias ha remarcat que davant d'aquesta realitat de la desinformació, la ràdio ha de ser "ella mateixa" i donar "informació veraç, contrastada, reforçant les redaccions" i no deixar-se caure "per un pendent que convertiria la ràdio en intranscendent".

El cap d'informatius de la SER, Guillermo Rodríguez ha defensat que "els mitjans de comunicació tradicionals no desinformem de manera conscient", encara que de vegades "ens podem confondre". "Davant qualsevol mentida, només ens queda perseverar en la feina ben feta. No podem fer res més". "Tinc la sensació que d'un temps ençà, els mitjans dediquem cada cop més temps a analitzar i debatre sobre la desinformació. Però cada minut que dediquem a parlar d'això, deixem d'informar.

Marta Martínez ha explicat el paper decisiu que han tingut alguns ´influencers´ que no han viscut mai als Estats Units a l'hora de crear opinió en la recent campanya electoral. "L'únic que podem fer és desemmascarar i demostrar els interessos econòmics que hi ha al darrere d'aquestes mentides."

Dos dies de debats amb un centenar de ponents

El congrés comptarà amb sis àrees temàtiques i 21 taules de ponències sobre temes com la intel·ligència artificial, els nous models de consum, la ràdio de proximitat, l'eficàcia de la publicitat, la ràdio musical, el mesurament d'audiències, el futur de la indústria, la ràdio pública al món, l'evolució de les narratives o la importància del periodisme radiofònic, entre d'altres.

Les taules rodones aniran a càrrec de prestigiosos professionals i experts nacionals i internacionals entre els quals hi ha Ignacio Soto, Vicent Argudo, Maria Jesús Espinosa dels Monteros, Montserrat Domínguez, Sira Fernández, Guillem Rodríguez, Ana Alonso, Ana Ormaechea, José Manuel Gómez Bravo i Olalla Novoa (PRISA); George Louis “A” Martinez (NPR); Javier Visiers i Andoni Orrantia (Abside Media); Ramón Osorio (Atresmedia Radio); Theo Balcomb (The New York Times); Ignacio Elguero, Pere Vila, Alberto Fernández i Javier Sánchez Pérez (RTVE); Alfonso Ospina (Caracol Ràdio); Edu Alonso (Spotify); Jordi Borda, Carles Baraibar, Albert Murillo i Cristina Villà (3Cat); Oriol de Balanzó i Xavier de Pol (RAC1); Didier Auzy (Flaix); Gäel Sanquer (NRJ) o Matthieu Beauval (Radio France), entre d'altres.

L'àmbit acadèmic també tindrà una forta representació al Congrés Internacional de la Ràdio de la mà de Rosa Franquet, Jorge Pedemonte, Emili Prado, Belén Monclús, Nereida Carrillo, Xavier Ribes, Josep Maria Martí i Armand Balsebre (UAB); Martin Spinelli (University of Sussex); Marta Perrota (Università Roma Tre); Madalena Oliveira (Universitat do Minho); Manuel Fernández Sande (Universitat Complutense de Madrid); María Pilar Martínez-Costa (Universitat de Navarra); Teresa Piñeiro (Universitat de la Corunya); Luis Miguel Pedrero (Universitat Francisco de Vitòria); Juan Ignacio Gallego (Universitat Carlos III); Raúl Terol (Universitat Politècnica de València); Carmen Peñafiel (Universitat del País Basc); Emma Rodero (Universitat Pompeu Fabra); Silvia Espinosa (Universitat de Girona); Francesc Robert-Agell (Universitat Internacional de Catalunya) i Alberto Quian (Universitat de Santiago de Compostel·la).

A ellos se les sumarán diferentes personalidades del ámbito político, tecnológico, publicitario, audiovisual y empresarial como Cristina Delgado (Youtube), José Latorre (Amazon), Xevi Xirgo (CAC), Philippe Chapot (Radio House), Joan Maria Morros (Col·legi de Periodistes de Catalunya), Eric Nuzum (Magnificent Noise) o Fred Jacobs (Jacobs Media Strategies), entre otros. Además, la radio municipal y local tendrá presencia de la mano de Núria de José y Joan Catá (La Xarxa) y Gemma Peris (Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya).

Jaume Serra, delegat de PRISA Media a Catalunya, director del Centenari de la Cadena SER i codirector del Congrés, assenyala que “el Congrés de la Ràdio pretén ser un referent en l'estudi i la projecció del medi radiofònic a la dècada vinent, per cosa que és una cita ineludible per a tots els professionals de la ràdio a Espanya i el món”.

Enric Marín, degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i codirector del Congrés, destaca el valor de la universitat a la ràdio del futur, “on s'estan afrontant nous reptes tecnològics, nous formats i continguts completament innovadors i l'evolució dels quals com a mitjà social, útil als propòsits de progrés de la societat, dependrà molt de la formació dels futurs professionals”.

El Comitè Organitzador del congrés està compost, a més de la Cadena SER i la UAB, per la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Associació Espanyola de Ràdio Comercial (AERC), Associació Catalana de Ràdio (ACR), Associació de Universitats amb Titulacions en Informació i Comunicació (ATIC), Clúster Audiovisual de Catalunya, Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació, Col·legi de Periodistes de Catalunya, Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Coordinadora d'Estudis Universitaris de Comunicació de Catalunya, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Corporació Radiotelevisió Espanyola (RTVE), Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya (FMCLcat), Federació Llatinoamericana de Facultats de Comunicació (FELAFACS), Institut Estudis Catalans (IEC) – Societat Catalana de Comunicació, Organització Mundial de Propietat Intel·lectual (OMPI) i la Xarxa Audiovisual Local (XAL).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00