Economia y negocios | Actualidad

Foment del Treball xifra en 35.000 milions d'euros el dèficit d'inversió a Catalunya

Un informe de la patronal catalana alerta també de la baixa execució pressupostària d'Estat i Generalitat, que han deixat sense invertir més de 5.300 milions en 8 anys

El president de Foment de Treball, Josep Sánchez Llibre, en una imatge d'arxiu / David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Barcelona

Foment del Treball alerta en un nou informe que el dèficit d'inversió en infraestructures a Catalunya suma 35.000 milions d'euros, en els darrers 12 anys. La patronal catalana també ha lamentat que no s'executin la totalitat de les obres que es pressuposten perquè, des de 2013, Estat i Generalitat han deixat sense invertir 5.300 milions d'euros que estaven recollits als comptes d'aquestes administracions. Si la situació no millora, adverteixen, la competitivitat se'n ressentirà.

El dèficit d'inversió en infraestructures que denuncia Foment del Treball surt de comparar dues xifres: el volum d'obra pública que s'ha licitat en els últims 12 anys amb la que s'hauria d'haver contractat si s'invertís un 2,2% del PIB, com fan altres països europeus. Això suposaria en el cas de Catalunya dedicar cada any a l'obra pública més de 5 mil milions anuals i l'any passat se'n van licitar 3.000, i va ser el millor any des de 2010.

Una altra realitat que denuncia la patronal és el nivell d'execució pressupostària de l'Estat i la Generalitat. Amb dades de les pròpies administracions, l'informe de Foment del Treball conclou que l'Estat deixa sense invertir una tercera part dels diners que pressuposta cada any per fer obra pública a Catalunya. I en el cas de la Generalitat, queden sense invertir una quarta part dels diners. Entre 2013 i 2020, això es tradueix en què s'han deixat d'invertir més de 5.300 milions d'euros, 3.000 l'Estat i 2.300 la Generalitat.

Per tot plegat, el president Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, alerta que el dèficit d'inversió i la baixa execució pressupostària pot perjudicar la competitivitat del país. "No deixa de ser un missatge d'alerta, de preocupació del sector empresarial, i també una demanda a les administracions públiques de rigor, seriositat i responsabilitat perquè, si seguim per aquest camí, anirem perdent competitivitat", ha dit Sánchez Llibre.

L'informe de Foment del Treball també constata que l'endarreriment de les obres distorsiona les dades d'inversió a Catalunya perquè els mateixos projectes acaben apareixent en més d'un pressupost. I ha analitzat el que ha passat en 8 obres de l'Estat que han acumulat molt retard.

En el cas de la variant de la N-340 a Vallirana, les obres havien de durar 3 anys, en van durar 16 i van acabar costant 3 vegades més del pressupostat.

En el cas del tram del Quart Cinturó entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls, les obres havien de costar 130 milions d'euros i acabar-se en 2 anys i mig. Però es van allargar més de 14 anys i van costar el doble de previst.