Sociedad

La platja del Litoral de Sant Adrià continuarà tancada aquest estiu

Els treballs per retirar els contaminants detectats no han començat, però l’Estat ja s’ha compromès ha assumir la meitat del cost

Tancament de la platja de Sant Adrià

Barcelona

La platja del Litoral de Sant Adrià del Besòs continuarà tancada, com a mínim, fins l'any vinent. Els treballs per retirar les restes de metall cancerígenes detectades el passat mes de maig encara no han començat tot i el compromís inicial de totes les administracions implicades, de tenir la platja a punt com a molt tard aquesta primavera.

L'alcaldessa del municipi, Filo Cañete, ha explicat a SER Catalunya que el que sí s’ha aconseguit recentment és el compromís del Ministeri de Transició Ecològica d'assumir la meitat del cost d’aquests treballs, al voltant d’1,5 milions d’euros. La resta, 1,5 milions més, anirà a càrrec de la Generalitat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs.

Segons precisa Cañete, la Generalitat és la segona administració que hi posarà més diners, una tercera part del que hi posin les administracions locals. Són uns 600.000 euros que sortiran del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, que encara ha de donar el sí definitiu. En paral·lel, el Departament d’Acció Climàtica s’ha compromès a no cobrar el cànon d’obres que sol aplicar l’Agència de Residus de Catalunya per actuacions com aquesta.

Tan bon punt estigui validat el finançament, el Ministeri de Transició Ecològica ja podrà licitar els treballs per retirar els contaminants detectats a la platja. Bàsicament, detalla Cañete, cal treure tota la sorra i posar-ne de nova. Uns treballs que s'allargaran vuit mesos i que fan impossible, admet, complir amb el propòsit de totes les administracions implicades de tenir la platja llesta aquesta primavera. “No sabíem la peregrinació que això suposaria. Desconeixíem els tempos i que calia un estudi previ i la redacció d’un projecte”, ha dit.

A la platja, recordem-ho, s'hi van detectar restes de metalls perjudicials per a la salut provinents de la indústria que hi havia abans en aquella zona. Hi ha concentracions de plom i cobalt per sobre del límit considerat segur, i també arsènic o níquel. Per això, està tancada des de finals de maig de 2021.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad