Sociedad

L’AMB proposa transvasar aigua del Besòs al Llobregat

L’entorn metropolità podria tenir un dèficit d’aigua de 43 hectòmetres cúbics anuals l’any 2050

Aixeta amb aigua / Radio Elche Cadena SER

Barcelona

El nou Pla Estratègic del Cicle Integral de l’Aigua (PECIA) en el que treballa l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) proposa transvasar aigua del Besòs cap al Llobregat com a mesura per garantir el subministrament d'aigua a l’entorn metropolità de cara al 2050.

El pla també recull nombroses mesures d'estalvi davant la previsió que aquell any, si es compleixen els pitjors pronòstics de l'escalfament global, l'entorn metropolità tindrà un dèficit d'aigua de 43 hectòmetres cúbics anuals.

En concret, el PECIA preveu la inversió de 132 milions d’euros per construir una nova potabilitzadora al Besòs i una planta de regeneració d'aigua que aporti aigua Besòs amunt com ja s’està fent al Llobregat. També es proposa enviar aquesta aigua cap a la Riera de Rubí per tal de millorar el seu estat ecològic i incrementar els cabals de manteniment del Llobregat. Una mesura, aquesta última, que es planteja com una possibilitat si en un futur les circumstàncies ho requereixen.

“L’aigua s’abocaria a la riera de Rubí, augmentant el seu cabal i millorant la seva qualitat ambiental, i acabaria arribant al Llobregat, que és el pol principal de captació d’aigua. S'equilibrarien les dues conques”, detalla Maria Indurain, tècnica dels serveis del cicle de l'aigua de l'AMB.

El pla planteja també tota una sèrie de mesures per racionalitzar el consum d’aigua als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona que ara és de prop de 400 hectòmetres cúbics anuals. Calculen que se’n podrien estalviar 22,7 cada any instal·lant airejadors a les aixetes, sistemes que aprofitin l'aigua freda que es perd a la dutxa mentre no surt la calenta, aprofitant l’aigua de pluja pel reg o fent servir l’aigua potable només pel consum.

En total estimen una inversió pública de 2.300 milions d’euros per tal d’adaptar el consum a un futur amb menys aigua disponible (un 12% menys d’aigua en superfície i un 9% menys d’aigua subterrània) i el compromís de no captar més de 54 hectòmetres cúbics anuals del Ter.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad