Sociedad

Barcelona endurirà la Zona de Baixes Emissions

El consistori ja treballa amb la resta d'administracions implicades per prohibir també la circulació als vehicles amb etiqueta groga

Inici de Zona de Baixes Emissions(ACN)

Barcelona

Barcelona vol prohibir la circulació als vehicles amb etiqueta groga. Encara no hi ha calendari, es vol fer amb temps, però caldrà fer-ho, diu el consistori, per continuar reduint la contaminació. Ara mateix, segons les seves dades, una quarta part del parc circulant de la ciutat porta aquest distintiu.

El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha detallat aquest dilluns que tenen la proposta sobre la taula i que ja n'estan parlant amb la resta d'administracions implicades, com també faran amb el sector. Badia ha detallat també que la intenció és que la mesura afecti primer als vehicles Euro 4 i després als Euro 5 i que en cap cas s'aplicarà de forma immediata. "No és una mesura que es pugui fer d'un any per l'antre".

L'Ajuntament de Barcelona tampoc descarta la possibilitat de fer un peatge d'entrada a la ciutat. És una mesura complementària a la ZBE que cal seguir estudiant, ha dit el regidor, que ha demanat la implicació de la Generalitat. Concretament, li demana que constitueixi el grup de treball sobre el peatge que es va anunciar a la Segona Cimera de Qualitat de l'Aire celebrada el 2019. I ho fa a les portes de la tercera cimera, que es farà aquest divendres.

Un 40% menys de vehicles contaminants

L'Ajuntament de Barcelona també ha fet balanç de l'efecte que ha tingut fins ara la seva Zona de Baixes Emissions. Des que se'n va començar a parlar l'any 2017, s'han reduït un 11% les emissions de diòxid de nitrogen.

En concret, l'anunci i la posterior entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions l'any 2020 ha fet que un 40% dels vehicles més contaminants ja no circulin per la ciutat. Són 609.00 desplaçaments contaminants que s'han deixat de fer i això, ha dit la regidora de salut, Gemma Tarafa, ja ha tingut impactes en la salut dels barcelonins. "El 2021 s'han evitat 125 morts. El 0,8% del total de morts. I també 110 casos nous d'asma infantil, el 5% del total".

Segons aquest mateix balanç de l'Ajuntament de Barcelona, ara mateix només hi ha un 4% de vehicles que continuen circulant per la ZBE tot i no tenir el distintiu. Entre ells hi ha els autocars, que ho podran continuar fent fins al juliol de 2022; els camions que tenen compromesa una compra d'un nou vehicle menys contaminant; i aquelles persones que tenen un permís de 10 dies l'any per circular tot i no tenir distintiu.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad