Política
Candidatura pels Jocs d'Hivern

La Generalitat descarta canviar el repartiment de disciplines davant el bloqueig de l'Aragó

El president aragonès, Javier Lambán, es nega a signar l'acord: considera que la distribució de les proves està desequilibrada mentre el govern català defensa que l'informe ja està tancat

El presidente del Gobierno aragonés, Javier Lambán, ha asegurado este martes que Aragón rechaza el contenido de la propuesta técnica remitida por el Comité Olímpico Español para la candidatura conjunta con Cataluña para organizar en el Pirineo los Juegos Olímpicos de Invierno de 2030, entre otras cosas porque el reparto de las modalidades y pruebas "no es equilibrado", por lo que no va a validar políticamente este documento y presentará en breve, pero sin prisas, su propia alternativa. EFE/Javier Cebollada / Javier Cebollada EFE

Barcelona

El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha convocat els tres governs -espanyol, català i aragonès- en un acte aquest divendres, a la seu de Madrid, per oficialitzar el pacte al qual han arribat els tècnics de totes les parts per repartir les proves de la candidatura dels Jocs d'hivern de 2030 als Pirineus. L'endemà de rebre la invitació oficial, el president de l'Aragó ha anunciat que deixarà la cadira buida i que no té previst signar l'acord.

Javier Lambán rebutja la proposta tècnica del Comitè Olímpic perquè considera que la distribució està desequilibrada entre Catalunya i l'Aragó, malgrat que el seu equip hi va donar llum verda la setmana passada. El president socialista ha anunciat que presentarà un informe alternatiu "més just, adequat i equilibrat" i planta, d'aquesta manera, el COE; l'organisme que lidera el projecte i que depèn, directament, del govern de Pedro Sánchez.

Davant d'aquesta reacció, la Generalitat es nega a canviar la proposta tècnica que tant l'executiu català com el Comitè Olímpic han avalat públicament. La portaveu de l'executiu Patrícia Plaja s'ha mostrat "estupefacte" pel darrer "estirabot" de Lambán: "l'acord està tancat i no es pot reobrir per una nova sortida de to", ha remarcat. El govern català atribueix aquesta plantada a "interessos polítics" del dirigent socialista i assegura que, "mentre es mantingui la convocatòria de divendres", enviarà la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a ratificar l'acord tècnic a la seu del Comitè Olímpic Espanyol. El president de l'Aragó, per la seva banda, exigeix que aquesta discussió ha d'anar directament lligada a un altre debat que no es preveu fàcil, el del nom de la candidatura, la marca que farà la volta al món i que ja va enrarir les relacions entre Catalunya i l'Aragó a l'inici del projecte.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00