Política
La candidatura pels Jocs d'Hivern

La Generalitat avisa: Catalunya està disposada a fer els Jocs d'Hivern en solitari

El president de l'Aragó planta el Comitè Olímpic Espanyol i aquest divendres no assistirà a la reunió per segellar el repartiment de les disciplines entre les dues comunitats, que per ara es manté

Juegos olímpicos de Invierno 2030

Barcelona

La candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó per acollir els Jocs d'hivern als Pirineus el 2030 està en perill. El president aragonès desafia el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i es nega a validar la distribució de les disciplines esportives pactada pels tècnics de totes les parts. Javier Lambán ha comunicat per carta al president del COE, Alejandro Blanco, que demà no signarà l'acord i que presentarà una proposta alternativa la setmana que ve. Però a menys de 24 hores perquè se celebri la reunió, l'organisme que lidera el projecte olímpic no està disposat a cedir: manté l'acte oficial a l'agenda malgrat que quedi buida la cadira de l'Aragó. La convocatòria és a les 12 del migdia i el govern espanyol, segons ha pogut saber SER Catalunya, també té previst enviar-hi un representant. La Generalitat donarà el vistiplau al repartiment de les seus als Pirineus, però davant d'aquesta crisi oberta, ha fet una demostració de força. Catalunya "ja té estudis fets" per tirar endavant en solitari la candidatura.

Más información

La consellera de la Presidència del Govern, Laura Vilagrà, ha verbalitzat en públic una possibilitat que diverses fonts de l'executiu han defensat en privat en més d'una ocasió. Ara bé, Catalunya no té la paella pel mànec. L'última paraula la té el COE -que és qui, formalment, presenta el projecte davant del Comitè Olímpic Internacional- i la seva prioritat és evitar que el llaç olímpic entre les dues comunitats es trenqui. L'Aragó està disposat a tensar la corda fins al punt que demà el COE i el govern espanyol hauran de decidir si es fotografien, només, al costat de la Generalitat o posposen la signatura fins que no hi hagi un acord amb totes les parts.

Javier Lambán reclama més proves a l'Aragó

El president aragonès plantejarà una distribució alternativa "a molt estirar, la setmana que ve". A la carta que ha fet arribar al COE, dona pistes de quina pot ser la seva proposta: que algunes de les competicions d'esquí alpí, de snowboard o d'esquí acrobàtic es traslladin "a les estacions de Formigal i Cerler". En l'acord final que van avalar els seus tècnics, aquestes disciplines estan previstes a La Molina i Masella i Baqueira Beret, però Lambán considera que no hi ha "igualtat entre Catalunya i Aragó". En aquest sentit, l'alcalde de Jaca, Juan Manuel Ramón, en declaracions al programa Aquí, amb Josep Cuní de SER Catalunya, ha plantejat la que considera que pot ser la solució per desfer l'embolic: "Estem d'acord en el 85 o el 90 per cent de la proposta. Queda molt poc per afinar i crec que passa perquè l'estació de Cerler, a Benasque, aculli una competició, com per exemple alguna de les que inicialment estan previstes a la Vall d'Aran".

Una altra de les demandes que recull la carta és que la discussió tècnica no es deslligui de la negociació política i que l'acord final no es doni per fet fins que no estiguin totes les carpetes tancades. El president de l'Aragó reclama que el repartiment de les disciplines es debati juntament amb el nom de la candidatura (un punt que va enfrontar les dues comunitats a l'inici del projecte) i la ubicació de les cerimònies d'inauguració i de clausura. Cap d'aquests dos apartats s'ha discutit en les sis reunions que han mantingut els tècnics de totes les parts.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad