Sociedad

La candidatura per acollir els Jocs d'Hivern als Pirineus continua endavant tot i el rebuig de l'Aragó

El Comitè Olímpic, el govern espanyol i la Generalitat avalen el repartiment de les disciplines i pressionen Javier Lambán perquè canviï d'opinió

El secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco, el president del COE, Alejandro Blanco, i la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà

Barcelona

Una taula rodona amb quatre cadires, una de les quals, buida. Una ampolla d'aigua i una carpeta per obrir. És el lloc que havia d'ocupar un delegat del govern aragonès a la reunió per segellar l'acord tècnic dels Jocs d'Hivern de 2030. El president Javier Lambán ha plantat el Comitè Olímpic Espanyol (COE), no ha enviat cap representant a Madrid i l'òrgan que, en definitiva, lidera el projecte ha evidenciat la seva absència distribuint la fotografia de la trobada oficial. "El COE ha d'aclarir si defensa Espanya o només Catalunya", ha replicat Lambán. Assegura que no acceptarà la proposta actual "en cap moment". El pols es manté i, ara per ara, ningú està disposat a cedir.

Davant d'aquesta crisi oberta entre dues parts del mateix partit -socialista-, el Comitè Olímpic es manté ferm. Aquest divendres al migdia ha donat per bona la distribució de proves "presentada, debatuda i acordada per la Comissió Tècnica" després que el seu president, Alejandro Blanco; el líder del Consell Superior de l'Esport (el número dos del ministre Miquel Iceta), José Manuel Franco, i la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, hagin signat el document. La cursa olímpica per acollir els Jocs d'Hivern d'aquí a vuit anys segueix endavant a l'espera de si l'Aragó s'ho repensa. A la sortida, Blanco ha recriminat a Lambán la seva absència: "No donem la millor imatge si avui tanquem un acord i demà ens en desdim. Hem de mantenir els acords". Però el president de l'Aragó no sembla disposat a canviar d'opinió si alguna de les proves d'esquí alpí que ara mateix estan previstes a Catalunya es trasllada a la seva comunitat. Considera que la "societat aragonesa" se sent "maltractada" i manté que la setmana que ve presentarà una proposta alternativa. El COE s'avé a valorar-la, però descarta tornar a començar de zero la negociació després de sis reunions. La Generalitat, per la seva banda, tem que es pugui acceptar alguna modificació i per això s'ha mostrat implacable per blindar l'acord actual: "Ho vam debatre durant molts dies. Nosaltres també volíem tot el patinatge a Catalunya i no ha estat així. No obrirem el debat", ha assegurat Vilagrà.

El COE vol tancar l'acord final el mes que ve

Alejandro Blanco manté la mà estesa al president de l'Aragó perquè reconsideri el seu no a la proposta, però li deixa poc marge. "Hem de ser ràpids", ha subratllat, perquè al maig està prevista una visita d'una delegació del Comitè Olímpic Internacional: "quan vinguin, els hi hem de poder presentar una candidatura homogènia on es detalli, no només on es faci cada disciplina, sinó també la ubicació de les viles, les cerimònies... i tot el que impliquen uns Jocs". Un dels debats que també s'hauran d'abordar -i acordar- abans d'aquesta visita és el nom de la candidatura que farà la volta al món: "Barcelona-Pirineus", "Barcelona-Saragossa" o "Pirineus" a soles són algunes de les possibilitats que estan damunt la taula, malgrat que no s'ha obert un debat a fons.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00