Sociedad

Artistes ucraïnesos troben refugi al MNAC

Exposició VESNA al MNAC

Barcelona

El Museu Nacional d'Art de Catalunya ha cedit un espai als artistes refugiats d'Ucraïna on es poden veure obres d'il.lustradores que segueixen atrapades al país. L'anomenen projecte VESNA (Primavera).

Els impulsors son Mikola Kornilov i Victoria Tissot que van arribar a Espanya fa 7 i 8 anys. Ell és artista i ella ha treballat molts anys en cine, televisió i publicitat.

Quan va començar la invasió van trucar al MNAC per demanar-los un lloc on poder fer visible la cultura del seu país i acollir als creador refugiats que poguessin arribar. "Volem que es treguin les pors, que es tornin a sentir necessaris i tornin a crear", diu la Victoria.

A la sala hi exposen un grup d'i·lustradores que segueixen -la majoria d'elles- a Ucraïna dibuixant a estones lliures als refugis, quan no treballen de voluntàries. Noms desconeguts aquí, però amb carreres destacades. Per exemple, Zhenya Oliinyk i Anna Sarvira han fet encàrrecs per New Yorker, Unicef, Google o Apple.

Elles han fet arribar per whatsapp unes creacions "que expressen el dolor sobre Mariúpol, els nens assassinats o els prop de 4 milions de refugiats" explica en Nikola. Ell també participa en la mostra amb una obra dedicada a un amic escultor mort en combat.

Al MNAC també es projecta un vídeo que denuncia la destrucció del patrimoni cultural del país pels bombardejos com el museu de Maria Primachenko, l'artista camperola analfabeta que Picasso admirava.

Tallers artístics, amb nens, taules rodones amb els refugiats i conferències per donar a conèixer la cultura ucraniana completen el projecte VESNA.