Sociedad

L'Aragó vol quedar-se la prova masculina d'esquí alpí i l'snowboard; disciplines reines que en l'actual acord estan previstes a Catalunya

L'alternativa que Javier Lambán ha traslladat al Comitè Olímpic Espanyol proposa una distribució per gènere per assegurar que les dues comunitats acullin les disciplines que mouen més espectadors; la Generalitat no està disposada a cedir i les federacions creuen que genera un cost "absurd"

MAYK WENDT (EFE)

Barcelona

El govern de l'Aragó s'ha fet esperar gairebé una setmana per fer pública la seva proposta alternativa. El conseller d'Esports de la comunitat, Felipe Faci, s'ha presentat aquest matí a la seu del Comitè Olímpic Espanyol (COE) per entregar-li en mà al seu president Alejandro Blanco una distribució de les disciplines "equilibrada i raonable". Fins ara, Javier Lambán s'ha negat a signar l'acord validat pel govern espanyol, la Generalitat i el COE perquè el considera "innacceptable".

Segons consta a l'informe al qual ha tingut accés la SER, el govern aragonès vol acollir la prova masculina d'esquí alpí i l'snowboard; dues de les disciplines reines que en l'actual acord estan previstes a Catalunya. El document alternatiu fa una redistribució de les proves per gènere de manera que, les que mouen més públic, queden repartides entre les dues comunitats. La competició femenina d'esquí alpí es mantindria a La Molina-Masella i l'esquí freestyle també seguiria a Catalunya (a Baqueira Beret). Per assegurar aquest equilibri, el mateix pla alternatiu planteja que la competició femenina d'esquí de fons femení passi del pirineu aragonès al català. Ara bé, actualment no hi ha cap estació a casa nostra per fer aquesta competició que reuneixi les característiques que marca el Comitè Olímpic Internacional. Implicaria construir-ne una de zero i el propi Govern ha reconegut que seria insostenible. Aquesta problemàtica es repeteix en les proves de patinatge: l'informe elaborat pel govern de Lambán preveu el cúrling, el patinatge artístic i el patinatge de velocitat en pista curta a l'Aragó -tal com es va acordar- però situa el patinatge de velocitat en pista llarga a Catalunya i ara mateix, no hi ha cap pavelló que reuneixi les condicions tècniques per acollir aquesta disciplina.

La pilota ara és a la teulada del COE, que haurà de decidir si accepta aquests canvis per mantenir viva la candidatura catalanoaragonesa; una possibilitat -la de reobrir el meló del repartiment de les proves- que fins ara ha descartat. La Generalitat, per la seva banda, es nega a cedir cap de les competicions. Fonts de l'executiu català asseguren que no estan disposats a modificar una distribució que els tècnics de l'Aragó van avalar. Exigeixen que es "compleixin" els acords.

No és gens menor, d'altra banda, l'opinió de les federacions esportives. Fonts federatives consultades per SER Catalunya asseguren que aquesta divisió per gènere "afegeix complexitat logística i un cost absurd". Admeten, això sí, que seria viable en algun esport puntual com per exemple l'esquí alpí.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad