Economia y negocios
Notícia Patrocinada

Dark Kitchen i coworking: la revolució del delivery

Aquesta nova fórmula de negoci ha aterrat també a Andorra a través de Factory Food, una empresa cent per cent andorrana

Projecte de dark kitchen de Factory Food a Andorra la Vella.

Andorra la Vella

Les dark kitchen representen un nou concepte en el món de la restauració que consisteix en plataformes de lloguer de cuines professionals per elaborar menjar a domicili.

Barreja el concepte del delivery amb el coworking i el resultat és un nou model d'e-commerce que permet estalviar costos i millorar la competitivitat de preus, especialment per a aquelles empreses o restauradors més petits i per als nou emprenedors en aquest sector.

Les dark kitchen van començar a aparèixer a Singapur i el Regne Unit a finals de la dècada passada, com a resposta a l'encariment dels preus dels lloguers, però han guanyat embranzida durant la pandèmia, amb l'increment de l'enviament a domicili durant el confinament.

I és que l'enviament a domicili i la compra online s'han convertit en el factor més important pel 62 per cent dels consumidors, per sobre fins i tot del preu, segons l'estudi AMVO de venda online del 2020, justament en plena pandèmia. Aquesta expansió és especialment important en el sector de la restauració, ja que el menjar és el producte més demandat en la distribució a domicili.

El funcionament de les dark kitchen és similar al concepte de coworking: llogar un espai professional compartit, perfectament preparat i adaptat, en el què preparar menjar a domicili. La plataforma, a més, ofereix habitualment campanyes de màrqueting i flotes de riders que igualment són compartides, estalviant així despeses.

A Espanya, actualment, el 25 per cent dels serveis de menjar a domicili ja provenen de les dark kitchen, amb un creixement del 65 per cent anual i una facturació que supera els 700 milions d'euros, segons dades de la Barcelona Culinary Hub.

Aquesta nova fórmula de negoci ha aterrat també a Andorra a través de Factory Food, una empresa cent per cent andorrana dedicada a la dark kitchen.

L'empresa disposa d'una gran nau a Terravella amb cuines de 15 i 30 metres quadrats, amb tot l'equipament necessari per l'elaboració de plats preparats amb totes les garanties de qualitat i seguretat alimentària.

Factory Food disposa de cuines d'entre 15 i 30 metres quadrats equipades de manera professional per fer plats preparats a domicili.

La seva ubicació cèntrica permet als riders "estar el més a prop possible dels seus clients", segons explica la companyia, i d'aquesta manera estalviar també temps i distància en la distribució.

Les cuines disposen de zona de cocció, preinstal·lació d'electricitat independent, paviments sanitaris, rentavaixelles industrials, aigüera d'acer inoxidable, prestatge de quatre nivells d'alçada, campana amb aportació/extracció i sistema de regulació aportació/extracció.

Factory Food, a més, ofereix serveis com recepció de proveïdors i controls d'albarans, 'picking' i 'dispatching' de comandes, neteja de zones comunes, gestió de residus, prevenció de riscos laborals, control del pla de neteja, gestió de promocions, gestió amb partners i implantació al mercat.

El 25 per cent dels serveis de menjar a domicili ja provenen de les dark kitchen

Els avantatges d'aquesta nova fórmula empresarial són nombrosos. El principal, "la reducció en costos d'inversió", tal i com explica Factory Food, ja que els equipaments estan disponibles en l'espai coworking per un lloguer assequible. Altres avantatges són "la reducció de despeses de personal", "la competitivitat en preus i en els serveis de lliurament" gràcies a la reducció de costos i a “l’optimització de recursos”.

Però hi ha un altre avantatge important en aquesta fórmula empresarial: la rapidesa en muntar el negoci i en començar a facturar, els principals esculls dels emprenedors a l'hora d'impulsar la seva idea seguint un model tradicional.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00