"Els números està començant a pujar de nou. És una mica d’hora per treure les mascaretes"
Juan Pablo Horcajada (cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia) a l'Aquí Cuní
ENTREVISTA Juan Pablo Horcajada (cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia): “És una mica d’hora per treure les mascaretes”
Barcelona
A 8 dies de l’eliminació de l’obligatorietat de la mascareta en interiors, hem analitzat la situació amb Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia, qui creu que aquesta mesura és una mica precipitada: “Els números està començant a pujar de nou. És una mica d’hora per treure les mascaretes. L’Rt ja està per sobre d’1 i tornarem a tenir més incidència. Ho veig molt inestable i molt poc clar com per treure les mascaretes d’interior. Recomano que les persones vulnerables no se les treguin. Les hem de continuar protegint” I és que l'especialista no descarta que aquest element de protecció torni a ser obligatori més endavant: "Als Estats Units tornen a posar-se la mascareta en interiors en algunes zones perquè han empitjorat les dades. Quan hi hagi més ingressos hospitalaris caldrà tornar a mesures més intensives. Hem de trobar l’equilibri entre les mesures i l’impacte de l’epidèmia, especialment amb les persones més vulnerables."
El doctor Horcajada apunta que “es comença a veure una certa relaxació que en part és lògica. La gent està bastant cansada i la percepció del risc és baixa”
I explica que “en aquests moments la grip està produint més casos que la COVID a Catalunya, sobretot en infants, però la incidència no és alta, no és aquella explosió que hem viscut amb el coronavirus. S’està notant als hospitals, però menys que a d’altres anys. Els que està ingressant és la gent gran amb moltes patologies que potser s’han descompensat. És una grip tardana i això ja ha passat altres anys. Més normal és tenir la grip al mes de gener. Potser per això no és tan explosiva com en altres èpoques d’abans de la pandèmia, perquè durant dos anys no hem tingut grip”
Pel que fa al confinament estricte que es viu a Shangai, opina que és “una política exagerada, desproporcionada davant els resultats de salut. Els xinesos sempre han estat els primers amb aquestes polítiques tan radicals i estan aplicant el mateix que amb la variant Delta. La seva política de vacunació no ha acabat d funcionar. Nosaltres hem demostrat que es pot conviure d’alguna manera amb el virus”
D’aquest tema, també n'hem parlat amb dos catalans residents a Shangai, Albert Fernàndez és gerent de Bodegues Torres a la Xina. Viu a Shanghai amb la dona i dos fills. Fa sis setmanes que està confinat. I Eduardo Isanta és enginyer en el sector de medi ambient. Fa tres anys que viu a la Xina, amb la seva parella i dos fills. I ens han explicat que “molta gent hi està d’acord perquè té por, però també s’estén el descontentament”